Assalamualaikum,
Menu ni sesuai untuk makan tengahari. Seperti biasa ikan bakar ni digandingkan dgn air asam , ulam-ulaman nasi panas2 dan gulai tulang lembu. Simple je tapi en suami dan anak2 akak mmg enjoy sgt mkn tengahari tadi .Alhamdulillah . Biasanya akak selalu letak sambal je / + daun kunyit / daun limau tapi kali ni akak hirisan daun kaduk~ saja ja nak buat kelainan sikit . Kalu nak cuba, boleh semak resepi ni yer:
Siakap Bakar
Resepi : Kaknita
Bahan2
1 Ekor Ikan Siakap -boleh gantikan dgn ikan lain
Dikisar
2 sb cili kisar
1 sb jintan manis
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 btg serai
sedikit belacan
1 sk serbuk kunyit-kalu ada kunyit hidup lg bagus
satu mangkuk kecil air asam jawa
sedikit air
Dihiris
5-6 helai daun kaduk
1 biji bawang besar
2 sb minyak masak
Garam, gula, secukup rasa
semangkuk kecil santan
Daun Pisang-utk balut ikan ( ini yg buatkan ikan bakar tu wangi )
Cara2nya
- Ikan dibersihkan dan diketepikan.
- Tumiskan bahan2 dikisar sehingga wangi , masukkan air asam
- Biarkan mendidih
- Perisakan dgn gula dan garam
- Masukan santan - biarkan shingga pekat dan keluar minyak dan siap.
- Lumurkan dgn sambal taburkan dgn hirisan daun kaduk dan bawang besar .
- Balutkan dgn daun pisang.
- Bakar didalam pemanggang ajaib sehingga masak.
Lumurkan dgn sambal taburkan dgn hirisan daun kaduk
hirisan bawang besar
semerbak wangi didalam daun pisang
cakkk!
Bismillahirrahnirrahim...
2 comments:
sedapnya k.nita... tambah2 daun kaduk tu.. kat sni xjumpak..huhu.. cicah ngn ayaq asam.. perghhh... nikmat betoi.. hehehe.. over ja kan..
f1!fz...
daun kaduk tu rasanya adakat pasar 2 mlm kot..
Post a Comment