Followers

Friday, August 31, 2012

Rendang Ayam

Assalamualaikum dan Salam  Sejahtera semua,


Selamat Hari Merdeka, selamat bercuti dan selamat kunjung-mengujungi ke rumah sanak saudara dan rakan taulan. ramai yg buat rumah terbuka kan ..? akak baru jer selesai  menghadiri 2 rumah terbuka. Alhamdulillah kekenyangan dan seronok sbb dapat jumpa jiran dan sahabat2 yg dah lama tak jumpa.  Antara hidangan utama yg ada pastinya ketupat dan rendang . 
N3 akak kali ni juga adalah rendang ayam yang akak dapat dari blog Kak Ummi dan resepi asal dari Chef Liza . Pagi tadi akak buat bersama ketupat palas . Saja teringin  sangat tengok rendang Kak Ummi tu..Bagi akak resepi ni simple dan sedap. Kalu rasa teringin nak makan tu ,boleh la buat sendiri.  Berikut adalah resepinya.
 
Rendang Ayam 
Resepi Asal : Chef liza
Rujukan : Kak Ummi
 
Bahan A:-
1 ekor ayam (dipotong kecil)
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit (disiat)
2 keping asam gelugor (*ni akak tambah)
1 keping kecil gula kabung (*akak tambah ni)
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-

3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)

5 ulas bawang putih
5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering
15 biji cili api (knitakan gantikan dgn cili kering)

Cara Memasak:-



  1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
  2. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
  3. Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
  4. Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
  5. Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
ni ketupat sebelum direbus..akak buat dalam 600g beras pulut je...
 



Saturday, August 25, 2012

Aidilfitri 2012

Assalamualaikum dan Salam Aidilfitri,


Aduhaiiiii....lama sungguh tak online..Selamat bertemu kembali ya!....Diharap semuanya berada dalam keadaan sihat sejahtera. Alhamdulillah, Syawal kali ni disambut secara sederhana tapi meriah . Seperti biasa akak akan balik beraya di kedua2 kg ( kg akak & suami ). Kali ni raya pertama di rumah mertua. Akak percaya masih ramai lg yg masih bercuti tapi akak dah mula bekerja pada 23hb Ogos 2012. Tapi hari ni dah ramai yg beransur pulang ,mmg sesak sangat la kat jalan tu .Apa2pon selamat berangkat dan berhati2 memandu ya...!
                                       
Sesi fotografi bersama keluarga mertua....nnt tahun depan dgn keluarga akak pulak insyaAllah...

Tersedondon la pulak tahun ni....selalunya kami tak kisah sangat bab2  baju raya ni..pakai jer warna apa yg suka.

Faheem Hasif (depan) ...anak sedara yg terbaru dlm keluarga ... Rafiq ( belakang) -cuba2 nak kacau org nak "posing"...
the best part of Hari Raya .....
acara makan2 especially ketupat & rendang...yg lain tu makan juga tapi yg ni lah yg paling akak sukaaaa....
Ketupat Palas - akak balut dgn mak mentua..


Rendang Ayam ~ oleh Kak Za 
Banyak lg makanan antaranya Soto , Nasi Impit ,Kuah kacang , Kuih muih dan kek  ..

Antara aktiviti lain ~Kenduri Kahwin kat rumah Pak Chik di Gurun,Kedah


Kebetulan chef tu tengah buat ukiran buah hidangan pengantin , so sempat lah akak intai2 seket...amik ilmu gitu...hehehe..

Akhir sekali , bagi sesiapa yg nak belajar buat ketupat daun palas sila buka video ni ye.....


Masa akak mula2 belajar dulu , mak suruh practise pakai hampas kelapa ..bila dah lulus baru pakai pulut betul gitu...
Selamat Mencuba ya......







Wednesday, August 15, 2012

Biskut Chocolate Swirl


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


MasyaAllah ....semakin dekat nak raya , semakin banyak kerja nak kena buat ...org len tu dah siap packing nak balik kg tapi akak ni baru nak cari beg...hahaha...mcm la jauh sangat...

Tahun ni tak banyak jenis kuih/biskut yg akak buat ,sikit2 jer utk makan dan bawa balik kg . Antara biskut yg akak buat tu adalah Biskut  Chocolate Swirl. Resepi ni akak dapat dari blog Kak Zalina. Terima Kasih Kak Zalina sbb sudi share resepi yg sedapppp ni. 

Chocolate  Swirl
Resepi Asal : Kak Zalina ~BZEE BAKERY

Bahan A:
125 butter
50 gula aising (diayak)
1 biji kuning telur
1 sudu teh sirap chocolate Hersheys (kak nita letak esen vanila sikit jer)

Bahan B:
50 gm badam kisar
50gm coklat urai (kak nita gantikan dgn serbuk biskut oreo)
25 gm tepung potato starch
25 gm tepung jagung
10 gm susu tepung
120 gm tepung gandum

Bahan C (hiasan)
Chocolate chips

Cara.
1. Gaul A sebati
2. Masukkan B. Masukkan Adunan dalam piping beg yang mempunyai tips bintang. Picit satu bulatan kecil. 3. Hias dengan 2 biji chocolate chips.
4. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 20 hingga 25 minit




Sunday, August 12, 2012

Kuih Kole Kacang


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....



Diam tak diam dah nak sampai penghujung Ramadan, ada yg tak sabar2 dan berdebar  menantikan malam Lailatul Qadar disamping sibuk menyiapkan rumah , kuih raya, bersiap2 utk balik ke kg dan sebagainya.
Semoga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan , insyaAllah.

Semalam tahap keinginan utk buat kuih Kole kacang ni semakin meninggi , apa taknya dok tengok tayangan dari Ika , pastu dr Alongroz pulak...adusss nampak sedap sungguh . So,semalam akak pon mencuba buat kali pertamanya dlm hidup akak...selama ni dok makan yg org len buat @ beli jer... Akak cuba resepi yg Ika buat tu dulu ,nnt bila2 nak try yg Alongroz pula.. Tq ye Ika dan Che'Iza...mmg sedap ,tak manis sangat ,texturenya lembut dan rasa kacangnya "melompat-lompat" didalam mulut..ha tuuudiaaaa.

Ni dia resepi yg akak copy dr blog Ika (izinkan akak ye Ika) :


Kuih Kole Kacang
Resepi Asal : Che'Iza MyR
Sumber : Ika

Bahan-bahan ( 7-8 orang )
** 1 cwn santan pekat
1 cawan gula merah*
2 sb gula pasir*
1 cwn air*
beberapa helai daun pandan disimpul*
2 cwn santan
1 cwn tepung kacang hijau
secubit garam

Cara-cara

  1. Masak bahan ** sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yg terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dlm kuali.
  2. Masak bahan bertanda* sehingga gula larut sejukkan dan ketepikan dulu.
  3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dlm satu bekas kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan tadi dlm kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi.Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dlm bekas atau loyang.
  5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, terlebih dulu taburkan dgn tahi minyak... Siap...




Juadah Iftar 11/08/12

Monday, August 6, 2012

Roti Jala

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Sihat ke semua? Akak kat sini alhamdulillah sihat wal'afiat dan yang paling best mak akak kat kg pon sihat. Semalam akak balik jumpa mak dan berbuka di kampung.  Sebelum tu sempat akak buat roti jala bersama kari ayam dan kentang  untuk dibawa balik. Sebenarnya akak nak ucapkan terima kasih kat tuan punya resepi ni  herdawatyMyR sebab mmg dah banyak kali buat dan menjadi. Kelebihan roti jala yg ni ialah ianya kekal lembut walaupon dah sejuk . Sesuai untuk kenduri @ rumah terbuka ke.... Sedap dimakan dengan kari ayam /kuah durian . Jom kita semak resepinye...

Roti Jala 
Sumber : herdawaty abuothman MyResepi

Bahan-bahan 
3 cawan tepung gandum
2 1/2 camb minyak masak
1 camt garam
sedikit pewarna kuning(akak gantikan dgn sedikit serbuk kunyit)
1 biji telur( akak tak letak pon )
3 cawan air/santan/ susu segar (akak letak air biasa)

Cara-caranya
  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
  2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. 


Selamat Mencuba dan Selamat Menyambut Nuzul Quran...


Wednesday, August 1, 2012

Samosa

 Assalamualikum  dan salam sejahtera....


Pejam~ celik,pejam ~celik dah masuk 12 Ramadan ye....alhamdulillah masih dikurniakan rezeki dan kesihatan  yang baik untuk meneruskan hari2 yang seterusnya. Dalam kesuntukan masa utk masak ni , mulalah dok cari idea utk masak yg simple tapi sedap dan menepati citarasa semua org dlm umah ni....bila disenaraikan , samosa ni lah yg senang dan cepat. Yg ni kena makan panas2 ,barulah rangup gitu...
Akak buat cukup-cukup hari tu je..lebihan kulit popia tu boleh simpan ,nnt kalu nak makan boleh buat lg.
Boleh guna utk buat popia, kuih suci dalam debu ke....hehehe.
Inti dia boleh letak apa saja ikut selera masing2. Kalu yg akak buat ni cenggini resepinya  ye :

Samosa
Bahan2 
Kulit popia

Di potong dadu
3 biji kentang  (agak besar)
Seketul Isi ayam 
2 biji bawang besar

Ditumbuk
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah 
1 sd teh penuh jintan manis
1/2 sudu teh lada hitam -boleh letak lebih jika suka

Air secukupnya
Gula
Garam
Kiub ayam-jika suka
1 sd teh serbuk kari dicampur sedikit air
sedikit tepung gandum dicampur sedikit utk melekatkan kulit popia.
sedikit daun sup/daun bawang


Cara2nya.
  1. Tumiskan bahn2 yg ditumbuk sampai agak garing dan wangi .
  2. Masukkan rempah kari , isi ayam, kentang -kacau sebati
  3. Masuk air sampai tenggelam semua bahan tu bersama gula ,garam dan kiub ayam.
  4. Biarkan mendidih dan kentang empuk .
  5. Masukkan bawang besar kacau , 
  6. Biarkan kering .
  7. Angkat dan sejukan.
  8. Bila dah sejuk , bungkuskan spt dlam gambar diatas tu.
  9. Siap bungkus ,goreng ye..makan panas2 ...insyaallah larissss.....
  10. Baki kulit popia mestilah dibungkus atau disimpan dlm bekas bertutup sebelum disimpan kedalam peti ais.