Assalamualaikum,
Menu ni sesuai untuk makan tengahari. Seperti biasa ikan bakar ni digandingkan dgn air asam , ulam-ulaman nasi panas2 dan gulai tulang lembu. Simple je tapi en suami dan anak2 akak mmg enjoy sgt mkn tengahari tadi .Alhamdulillah . Biasanya akak selalu letak sambal je / + daun kunyit / daun limau tapi kali ni akak hirisan daun kaduk~ saja ja nak buat kelainan sikit . Kalu nak cuba, boleh semak resepi ni yer:
Siakap Bakar
Resepi : Kaknita
Bahan2
1 Ekor Ikan Siakap -boleh gantikan dgn ikan lain
Dikisar
2 sb cili kisar
1 sb jintan manis
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 btg serai
sedikit belacan
1 sk serbuk kunyit-kalu ada kunyit hidup lg bagus
satu mangkuk kecil air asam jawa
sedikit air
Dihiris
5-6 helai daun kaduk
1 biji bawang besar
2 sb minyak masak
Garam, gula, secukup rasa
semangkuk kecil santan
Daun Pisang-utk balut ikan ( ini yg buatkan ikan bakar tu wangi )
Cara2nya
- Ikan dibersihkan dan diketepikan.
- Tumiskan bahan2 dikisar sehingga wangi , masukkan air asam
- Biarkan mendidih
- Perisakan dgn gula dan garam
- Masukan santan - biarkan shingga pekat dan keluar minyak dan siap.
- Lumurkan dgn sambal taburkan dgn hirisan daun kaduk dan bawang besar .
- Balutkan dgn daun pisang.
- Bakar didalam pemanggang ajaib sehingga masak.
Lumurkan dgn sambal taburkan dgn hirisan daun kaduk
hirisan bawang besar
semerbak wangi didalam daun pisang
cakkk!
Bismillahirrahnirrahim...
sedapnya k.nita... tambah2 daun kaduk tu.. kat sni xjumpak..huhu.. cicah ngn ayaq asam.. perghhh... nikmat betoi.. hehehe.. over ja kan..
ReplyDeletef1!fz...
ReplyDeletedaun kaduk tu rasanya adakat pasar 2 mlm kot..