Followers

Monday, August 31, 2015

Kek Puding Karamel


Assalamualaikum ,



Selamat Menyambut hari kemerdekaan yang ke 58. Terima kasih juga utk sahabat lama kaknita -Che Pah yg sudi singgah dlm perjalanan pulang ke Shah Alam. Seronok bercuti panjangkan .Bila anak2 semua ada dirumah semangat la kaknita nak masak . Teringat pula kek karamel yg dah lama tak buat ni. Dulu2 kaknita buat yg kosong ja tapi kali ni cuba kaler2kan dia sikit nak bagi comei la konon tapi hasilnya tak la comei sgt.

Satu adunan ni akan menghasilkan 1 loyang penuh size 9". Bg sesiapa yg suka lapisan karamel yg tebal , boleh gandakan kuantitinya ya..

 
KEK PUDING KARAMEL
Sumber 1 ;mayang
Sumber 2 : kaknita~jomknitamasak.blogspot.com

BAHAN A (Gula Hangus)
2 sudu besar gula

CARA-CARA:
Tabur gula ke dalam loyang serata dan masak atas api yg kecil hingga gula bertukar perang (ketepikan) * nota seratakan karamel tu baru cantik dan sekata. Jgn buat coklat sangat... cukuplah sekadar bertukar menjadi perang sedikit yer... tapi kalau suka pahit-pahit manis boleh aje bagi perangkan lagi gulanya.
**nota knita:bila cair dan hangus gula tu maka cepat2 la masuk kan air dan kacau hingga cair kembali. kalu x gula tu akan mengeras dan susah nak transfer ke loyang

BAHAN B
(untuk puding karamelnya)
1/2 tin susu cair,
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
1/2 sudu makan tepung kastad ( knita tambah)

CARA - CARA:
kacau semua bahan sampai sebati
Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang BAHAN A ( Gula Hangus )

BAHAN C ( KEK )
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 biji kuning telur
1 cawan air
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan minyak masak

CARA - CARA:
Pukul kuning telur bersama gula hingga nampak berkrim.
Masukkan air dan minyak, pukul lagi hingga sebati
Masukkan tepung dan baking powder sedikit demi sedikit dan kacau adunan hingga sebati.


BAHAN D (Meringue)
6 biji putih telur
1/2 cawan gula
1 sudu teh cream of tartar


CARA - CARA:
Satukan semua bahan, pukul hingga betul2 kembang (bila terbalikkan mangkuk adunan tak tumpah).

CARA-CARA

  1. Satukan BAHAN C ke dalam BAHAN D. kacau biar sebati. kacau hanya guna senduk. jangan guna mixer
  2. Bahagikan adunan ke beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna kegemaran masing2.
  3. Sendukkan ke dalam loyang yang berisi karamel.Marblekan warna berselang seli hingga adunan habis.
  4. Bakar secara double boil (Letak air panas ke dalam loyang) pastu letakkan loyang kek ke dalam bekas air panas tu.
  5. bakar selama 1 jam, suhu 150 darjah celcius (api bawah sahaja) .
  6. Bila sudah masak, tunggu sejuk dahulu dan kek akan mengecut dan lekang dari tepi loyang. Bila sudah sejuk barulah terbalikkan kek dan simpan dalam peti sejuk sebelum di hidangkan (lebih sedap, tapi kalau nak makan begitu sahaja pun ok juga.)



Thursday, August 20, 2015

Mee Udang


Assalamualaikum,


Resepi ni dah lama akak cuba. Kebetulan aritu dapat udang galah segar di pasar terus je buat mee ni . 
Jom semak resepi kat bawah ni. Tq tuan punya resepi . 


Mee Udang

Sumber 1 : Che Iza @ Myresepi
Sumber 2; dapur-mamasya
Dikongsi oleh ; Kaknita -jomknitamasak@blogspot.com

Bahan-bahan ( 3-4 org ) 
* 1/kg mee kuning 
* 300 gm udang saiz L@apa2 saiz- kak nita letak udang galah
* 4 sb cili kisar - kaknita letak 2sb  
* *4 ulas bawang merah 
* *3 ulas bawang putih 
* *1 sb udang kering- letak 2 sb 
* *1/2 inci halia 
* 1 sb petis - x ada petis ganti 1 sb sos rojak (kaknita xletak)
* 3 sb sos tomato-lebihkan sos
 * 1 sb sos cili 
* keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)-letak 1 ketul ubi keledek * gula n garam 
* taugeh n sawi 
* daun bawang n bawang goreng, tambah telur rebus,tauhu goreng & limau nipis 

Cara-cara 
1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
2. Tumis cili hingga garing... 
3. Kisar bahan bertanda **... 
4.Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau.... 
5. Masukkan air rebusan udang biar kuah mendidih...
6. Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah 
7. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... 
8. Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
9. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos. 
10. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng..... 
Nota dapur mama;
1.Kalau ubi keledek berketul2 dlm kuah,ceduk ubi keledek dgn kuah dan masukkan dlm blender.blender sampai ubi dah hancur. 
2. Udang dan ketam yg dah direbus, mama letak je dlm kuah bila kuah dah pekat dan hampir masak..senang ceduk sekali dgn kuah bila nak makan..biar rasa kuah lagi mesra dgn rasa udang dan ketam...reneh sekejap aja.boleh dihidang.



masa ni sekilo RM25.00

Tuesday, August 11, 2015

Manggo Sago



Assalamualaikum...
Inilah  desert paling senang,cepat dan sedap janji kena guna mangga yg best qualitynya. Mula dicadangkan oleh sahabat lama di whatsapp pada Ramadan yg lalu. Bila dicuba baru tau mmg sesuai dgn tekak . Menurut en. goggle desert ini sangat popular di Hong Kong yang mana resepi asalnya menggunakan santan , sagu dan mangga tapi kaknita ikut resipi kat bawah ni , guna susu je..





Manggo Sago
Sumber: myresipi.com
Dikongsi Oleh : kaknita - jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan ( 2 - 4 gelas (bergantung pada saiz) )

1 biji mangga besar @ 2 biji mangga sederhana, masak ranum - isinya lebih kurang 11/4cwn
1/4 cwn biji sagu kecil - boleh dikurangkan kpd 1/8C
1/2 cwn susu pekat manis (boleh dikurangkan kpd 1/4 cwn) @ 1/2cwn susu sejat/evaporated milk + 4sb gula
1/2 cwn susu segar
Gula - jika perlu
Sedikit ice cubes - optional

Cara-cara

  1. Rendam biji sagu dalam air paip selama sejam. Basuh dan tapis untuk buangkan lebihan kanji. Ketepikan.
  2. Didihkan 1C air dalam periuk kecil, masukkan biji sagu tadi. Masak hingga lembut dan lutsinar dalam 4-5 minit. Tapiskan dalam penapis dan lalukan bawah air mengalir untuk elak sagu melekat. Ketepikan.
  3. Buangkan kulit mangga dan dadu-dadukannya. Ketepikan 1/4C untuk perhiasan.
  4. Blend baki mangga, susu sejat/susu pekat manis, susu segar, gula (jika perlu) dan ice cubes (jika mahu) hingga dapat pes yang smooth. Tambah susu segar jika inginkan adunan lebih cair.



Monday, August 3, 2015

Kek Marble Ice cream

Assalamualaikum dan salam aidilfitri semua..



Dikesempatan ini kak nita nak ucapkan salam aidilfitri , maaf zahir dan batin. Rindu sungguh nak share resepi-resepi terpendam  setelah 2 bulan tak bersiaran. InsyaAllah ...nanti dan tunggu naa...
Kek ni try buat masa raya aritu .Mlm ni kak nita boh yg ni dulu ..baca dan translate seniri no..agak2 kurang paham boleh tanya disini ..hihi.Boleh kot no..
Nnt kalu ada kelapangan kak nita translate, mlm ni ngantuk sangat .

Kek Marble Ice Cream
Sumber 1;ummizaihadi-homesweethome.


Ingredients:-
250 gm butter - melted*
230 gm caster sugar
9 nos. egg yolk
7 nos. egg white
1 tbsp sponge gel or ovalette (cake stabilizer)
1/2 tsp. baking powder
20 gm. strawberry ice cream powder (*i used plain ice-cream powder)
230 gm top flour (sifted)
1 tsp. vanilla essence
1 tsp. strawberry emulco*
pink colour ( I put 2 tsp.)
1 tbsp. cocoa powder (sifted)*
1 tbsp. chocolate paste or emulco*
10 gm ice cubes






Methods:-
In a mixing bowl, add all above ingredients except with *, and beat at slow first, then high speed until fluffy.
Add in melted butter, mix well using your wooden spoon.
Divide into 3 division - 1 plain, 1 with strawberry emulco and a little pink colour and 1 with cocoa powder and chocolate emulco.
Preheat oven at 180C and prepare 9 x 9 x 3 baking tin, line with paper and brush all around with butter.
Start to arrange the batter from the centre - 1 scoop plain, 1 scoop chocolate and 1 scoop strawberry colour. Repeat procedure until finish.
Bake for about 45 mins. to 1 hour.