Assalamualaikum,
Dah lama xmenggulai ...dapat ikan segar nnt boleh buat lg..Spt biasa gulai akak ni mmg simple ,
2 - 3 hari lg semua anak2 balik dari asrama ..seronoknyerr cuti panjang .
Bersemangat sikit nak masak. Selalunya depa akan request itu dan ini ,almaklum la dok asrama mkn pon gitu2 jer..
Resepi utk menu kat atas ni sama ja mcm entry kaknita sebelum ni :
Klik sini
BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan siakap
250 ml santan( kalu xmo pon xpa ganti dgn air kurangkan sikit qty)
5 biji bawang merah | ditumbuk
4 ulas bawang putih | ditumbuk
3 biji bawang merah | dimayang
1 batang daun kesum
1 sudu teh serbuk jintan putih (jintan putih ditumbuk halus bersama bawang merah + putih)
2 sudu makan rempah kari ikan Baba's
2 sudu makan air asam jawa ( knita lebihkan sikit )
2 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
sedikit timun
CARA MEMASAK:-
(cara kak nita)
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk + sedikit halba campur sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari . Kacau dan masuk kan sedikit air dan kacau sebati biatkan mendidih sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan , timun dan air asam jawa. Kacau rata.
4. Masukkan garam secukupnya ,santan dan daun kesum. Biarkan mendidih sehingga masak dan angkat.
Suka memasak dan sentiasa mencuba resepi baru. Ingin berkongsi idea & bertukar2 resepi. Terima kasih kepada yang sudi singgah ya...
Followers
Wednesday, May 25, 2016
Thursday, May 19, 2016
Bubur Ayam Simple gituuuuu...
Assalamualaikum...
Alhamdulillah dapat post entri tertunggak ni mlm ni, setelah berbulan2 menyepi..atas2 sebab2 yg xdapat dielakkan.Maaf bebanyak ya..
Bubur ayam ni mmg sesuai dimakan bila2 masa jer kan..Simple dan xmenyusahkan ..
Jom semak resepi ni..
Bubur Ayam
Resepi: Kaknita
Bahan-Bahan utk rebus
1 1/2 cawan beras
Isi ayam secukupnya
Air Secukupnya ( lebih kurang 8 cwn-tambah jika perlu )
garam secukup rasa dan kiub pati ayam
Bhn hiasan (tabur kat atas)
1 inci halia - hiris halus
bawang putih didadu halus dan goreng
isi ayam - potong-potong kecil/disiat2
sedikit daun bawang dan sup - hiris
lada sulah
Cara Penyediaan
- Masukan air untuk rebus ayam .Bila ayam tu masak , angkat dan ketepikan.
- Masukkan beras yang dibersihkan dlm air rebusan tadi dan tambah air lg.Masukkan kiub pati ayam garam secukupnya. Masak hingga pecah biji beras tu.
- Bila bubur ayam dah masak masukan taburkan bhn hiasan.
- Bismillah dan makan.
Subscribe to:
Posts (Atom)