Followers

Monday, April 2, 2012

Fruits Flan Cake for Irfan's Birthday

Assalamualaikum....

Alhamdulillah ,pada 30hb. Mac 2012 , anak akak yg kedua -Irfan Wafiq Bin Mazlizan telah menyambut ulang tahun kelahirannya yg ke 11. Katanya harijadi kali ni dia nak makan kat McDonald je....so malam tu jugak kami satu family ke McD . Tapi rasa tak best pulak ...tak adil rasanya kalu tak buat kek utknya. So,bila check stok kat dapur -ada lah peach dalam tin , akak pon buatkan Fruits Flan Cake yg simple ni....

Ibu , Abah,abang Luqman , Balqis dan Rafiq  doakan moga2 Irfan akan berjaya dunia dan akhirat. Amin.




Kami sekeluarga mmg suka kek ni. Gabungan rasa buah-buahan ,cream dan sponge kek yg lembut dan spongy tu mmg menarik dan mengasyikkan gitu.... kalu nak cuba sila lah....
Resepi sponge kek ni akak amik dr blog Wendy...resepi asalnya adalah Orange Chiffon Cake - akak terjemahkan dlm bahasa Melayu ye....

Kek Span
Sumber resepi : wendyinkk.blogspot.com

Bhn A
115ml  jus oren (akak gantikan dgn syrup peach tu )
4 biji kuning telur
75ml minyak
100g gula kastor (akak letak 80g)
150g tepung gandum
1 sd teh baking powder
1sd teh parutan lemon (akak tak letak pon)

Bhn B (meringue)
4 biji putih telur
90g gula kastor (akak letak 80g)
1/8 sd teh krim tar tar

Bahan C ( akak buat sendiri- agak2 gitu....)
Untuk topping /hiasan
11/2 cawan whipping cream (jenama RICH)
Buah peach dlm tin - slice ikut kreativiti 
Ceri / Kiwi/ Strawberry -slice 
Hirisan badam - dibakar sampai rangup .

Cara2nya
Dari bahan A
Putarkan gula  & telur hingga kembang. 
Masukkan tepung yang telah diayak dgn baking powder diselang-selikan dgn syrup peach.
Akhir sekali masukkan minyak.Kacau sebati . Ketepikan .

Pukul bahan B sampai bertanduk.   

Masukkan bahan B  sedikit demi sedikit ke dlm A. Gaul  secara kaup balik sampai habis.
Masukkan kedam dulang pembakar tak perlu digriskan dulu sbb sponge kek selalunya tak melekat.
Pastu bakar dgn suhu 170-180 degree Celcious. 

Bila kek masak . Keluarkan dari dulang pembakar , biarkan sejuk. 
Sementara tu pukul whipping cream sampai bertanduk . Letak dalam peti ais dulu.

Bila kek dah sejuk , potong kek kepada dua bahagian. 
Sapukan sedikit syrup peach tadi atas lapisan pertama diikuti dengan krim tadi , ratakan dan taburkan sedikit peach yg didadukan . Letakan lapisan kedua kek dan sapukan krim keseluruh kek . letakkan badam disekeliling kek dan hiaskan dgn buah -buahan diatasnya. Siap....pastu sejukkan dalam peti ais semalaman. Esokya pasti sedappppp......dan sedia dihidangkan...

No comments: