Followers

Friday, May 25, 2012

Custard TeaCake

Assalamualaikum dan salam sejahtera....



Semalam masa tengah dok goggle cari kek paling sedap ...terkeluarlah Custard TeaCake Che Mat Gebu...nampak cam best ..pastu tengok DJ pon kata best dan ramai lg lah yg kata best ...jd akak pon cuba lah lewat malam semalam...rupa2nya ...mmg best. Texturenya gebu, tak manis sangat, dgn custardnya yg lemak dan lembut   ... cer la try tengok..... Tq Che Mat & DJ kerana telah berjaya mempengaruhi akak utk cuba kek ni...



Custard TeaCake
Sumber : Mat Gebu, DJ

 BAHAN KEK :-) Akak buat dua adunan utk loyang 9"
125 gram mentega-akak guna marjerin
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
  2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci . Ketepikan.
  3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
  5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

No comments: