Pertama kali rasa kerabu maggi ni masa mkn kat restoran tomyam .simple tp sedap . Pastu bila teringin cuba seniri la kat umah . Kalu nak lg senang guna maggi toyam yg beli kat siam tu sbb siap ada perencah siap cuma tambah sayur jer . Tp ni knita guna maggi biasa dan paste tomyum .
Jom semak resepi ni kalu nak cuba :
Ni resepi nya :
Kerabu Maggie
Sebungkus maggi kosong
Udang segar dikupas kulit dan dicelur
1 sdbTomyam paste
1 sdb sos ikan
Cili padi ikut kepedasan yg anda suka
1 sdb jus limau
1 sdb gula
Sedikit garam jika perlu sbb sos ikan tu pon dah masin.
Tomato segar dihiris
Bawang besar dihiris
Daun ketumbar
Sayuran lain jika suka
Cara2 nya
Cili padi , bawang putih ditumbuk
Campurkan gula , sos ikan
Gaulkan maggi yg telah dicelur dan ditoskan bersama semua bhn hingga sebati.
Inshaa Allah sedap .
8 comments:
Ni yang rasa nak mencuba jugak ni...
Cuba la syuhada..simple jer nih..
Assalamualaikum Nita,
selalu juga dengar tentang kerabu maggi, tapi belum pernah cuba buat sendiri. Tq for sharing.
Kak amie ,
Kat sebelah utara ni ramai org jual . Simple tp sedap ..try la
memang sedap kerabu maggi ni. pernah rasa kawan kelantan jual guna maggi yang dari Thailand tu. mabeles..
TQ resepinya. bolehla buat sndiri nnt bila-bila
Ya,inshaa allah ..cuba la nnt .
Rasa masam,masin,manis dan pedas ..all in one.
Salam singgah dan follow :)
http://www.akuseorangtraveler.com
Wsalam , tq ya
Post a Comment