Followers

Wednesday, June 25, 2014

Gulai Ikan Sembilang & Daun Kesum

Assalamualaikum,


Gulai ni adalah permintaan En Suami  beberapa hari lepas. Dah lama tak makan Gulai ikan Sembilang ni sbb tu  bila terjumpa ikan segar ni di pasar dia terus beli.Alhamdulillah mmg dia suka .
Kali ni akak letak santan sikit . Sekali sekala kan...kira pa...hahaha.
Jom kita tengok resepi terus la.

Sumber 1:EDITORIAL RASA (Tarikh: 29 Januari 2014)
Sumber 2: kaknita~jomknitamasak.blogspot .com

BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan sembilang
250 ml santan
5 biji bawang merah | ditumbuk
4 ulas bawang putih | ditumbuk
3 biji bawang merah | dimayang
1 batang daun kesum
1 sudu teh serbuk jintan putih (jintan putih ditumbuk halus bersama bawang merah + putih)
2 sudu makan rempah kari ikan Baba's
2 sudu makan air asam jawa ( knita lebihkan sikit )
2 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
sedikit timun

CARA MEMASAK:-
(cara kak nita)

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk + sedikit halba campur sehingga  berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari . Kacau dan masuk kan sedikit air dan kacau sebati biatkan mendidih sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan , timun dan air asam jawa. Kacau rata.
4. Masukkan garam secukupnya ,santan  dan daun kesum. Biarkan mendidih sehingga masak  dan angkat.


( cara RASA)

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari yang digaul bersama serbuk jintan putih. Kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan. Kacau rata.
4. Masukkan ikan, garam dan daun kesum. Apabila mendidih masukkan air asam jawa. Kacau selama dua minit dan angkat

                                     mmg kena sangat la dgn sambal belacan + buah machang+ulam

1 comment:

Kak Nita said...

Immanuel Kabuhung,

Terima kasih atas kunjungan dan perhatian anda.

Terima kasih myTaste Indonesia.