Followers

Sunday, July 1, 2012

Puding Laici Dangdut

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Semalam seharian akak menghadiri Majlis Kahwin sedara.Meriah kenduri tu ,lauk pauknya pon sedap.  Dalam keadaan cuaca yang panas tu dan org yg ramai tu, terasa nak makan yg sejuk2 dan nyaman tapi bila sampai kat umah terus jd lembik dan tak boleh nak buat apa2. Alhamdulillah , pagi ni sesudah subuh akak pon terus tunaikan niat nak buat puding yg sememangnya nyaman sepertimana kata Chef Hanieliza, Kak Ita dan Kak Yati . Mmg sesuai la digandingkan bersama air laici tu sbg kuahnya...rasanya lembut ( mmg dangdut dangdut gitu!),kurang manis ~sangat menyegarkan sesuai sangatlah kalu nak dijadikan juadah bebuka puasa. Bahannya pon simple dan senang sangat . Satu adunan ni dapat banyak , kalu ahli keluarga tak ramai tu boleh buat 1/2 adunan.
Jom kita tengok resepinya: 


Puding Laici Dangdut
Sumber asal : Chef Hanieliza
Rujukan : Kak Ita~Masam Manis dan Kak Yati

Puding Laici Dangdut
Sumber asal : Chef Hanieliza
Rujukan : Kak Ita~Masam Manis dan Kak Yati

Bahan2nya
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa ( agar-agar tali 28 gm)
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici ~ asingkan air dan buahnya
1 tin susu cair
Cara2nya

1. Masak agar-agar hingga mendidih.
2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. Jika guna agar-agar biasa, ( tali)  tapis dulu.
3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. Boleh juga di makan bersama susu cair.

4 comments:

FnF Simple Life said...

Asslm kak Nita...sedapnyee... terbayang kenyamanan puding laici dangdut tu ditekak ni...;)

Kak Nita said...

W/salam FnF...
mmg nyamankan...

f!fz said...

hehehe..ingat yg dangdut tu..k.nita bergelek sambil buat puding nie..hehehe

Kak Nita said...

f!fz...
kalu danggut sambil buat puding ni alamatnya tinggal bekas saja...pastu kena mop lantai pulakkkk....hehehehe..