Followers

Sunday, October 27, 2013

Makaroni Bakar Extra Cheese

Assalamualaikum dan salam sejatera,



Ni adalah entry lama yang tak sempat nak post. Bagi mereka yang gemarkan pasta & cheese . Hidangan ni pasti menyelerakan . Mudah dan cepat . Akak mmg selalu buat ni. Kalu nak cuba bole semak resepi kat bawah ni.Kalu letak mozarella cheese ni kena makan panas2 baru lah bertali camni ya...kalu dah sejuk dah tak jd camni dah ...

Makaroni Bakar Extra Cheese
Sumber 1 : DayangJack@DapurKu SaYang
Sumber 2: Dapur Mamasya
Sumber 3: Kak Nita

Bahan-bahan : untuk 4-5 orang makan

2 cawan makaroni + 1 cawan pasta spirals (direbus ala dente* dan toskan)- guna 3 cwn makaroni
150 g minced beef/chicken/seafood
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti - kak nita guna Kimball
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit garam
sedikit kiub ayam -kak nita tambah
1 sudu besar mentega
sedikit mixed vegetables (akak tambah)

Sos Putih :
2 cawan susu segar
1 sudu besar mentega
sedikit lada sulah
2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
1 slice cheesedale atau 30 g krim keju
sedikit garam dan gula

lain-lain : keju parut dan oregano
mozarella cheese (kak nita tambah)

Cara-cara :

  1. Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 
  2. Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering. 
  3. Barulah dimasukkan puri tomato atau sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
  4. Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. Boleh juga letak mushroom jika suka.
  5. Sementara itu, untuk sos putih : Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula. 
  6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.
  7. Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
  8. Taburkan keju parut dan oregano.
  9. Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.

* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt
**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut instruction pd bungkusannya.

nota dapur mamasya;
oleh kerana masak dlm 2 bekas, jadi sos putih satu adunan tak cukup, kena doublekan. utk sos putih buat kali kedua, nak cepat tak tumispun butter,slice cheese koyak kecik2 terus masuk dlm susu.
 dan salam sejahtera ,

**nota Kak nita :
kalu nak letak extra cheese macam akak tu ,kurangkan garam dalam sos daging ya!

8 comments:

Anonymous said...

Ooooo...kak nieta pandai wat ni ropanya...Kami dok cari la merata roti resepi...ropanya kak ipaq sendiri pun pandai....huhuhu...anak2 menakan kak nieta suka ngat mac cheese...tapi mama wat x up to the standard..-mask

Anonymous said...

Merata riti...bukan merata roti....hehe

Kak Nita said...

Betoii ka deq Mask dok cari merata roti dan riti giteww??? sebenaqnya resepi utk mac & cheese ni bersepah2 disana -sini kat blog2 masakan...kat blog ni saja ada 3 ,pilih la yg mana satu nak try ...tapi tak tau la nak menepati citarasa anak2 menakan ku ke idak ye,.....hahaha

fazliana said...

kak nmpk sedap sgt la...fmly sy law de event bertunang wajid hantarn de mac cheese..=)

najah salwa ismail said...

Sedaaaappppnyeee

Kak Nita said...

fazliana & najah..
cer try..mudah jer,,..

Anonymous said...

Nak kena cuba ini resepi.. Hihi.. Tgk pon dah kecuq ayaqliuq.. Hihi.. Mohon copy ye sis :)

Kak Nita said...

silakan...