Followers

Sunday, July 8, 2012

Chicken Lasagna

Assalamualaikum dan Salam Pagi Ahad ye....



Hari ni akak nak masukkan N3 ni...makan malam kami semalam...Chicken Lasagna. Dah lama akak tak buat ni.Kekadang kalu teringin tapi tak dan nak masak ,makan je kat Pizza Hut .Semalam akak free,bila dah semua org kata tak nak makan nasi...akak pon buatlah yang ni dan juga Garlic bread & pasangannya Mushroom Soup.Alhamdulillah ,semuanya kenyang dan puas makan...Resepi utk Chicken Lasagna ni akak dapat dr blogKak Ida~1001resepi. Terima kasih ya Kak Ida...sedap sungguh resepi  ni..



Chicken Lasagna
Sumber Asal : Kak Ida (koleksi1001resepi)
Dikongsi Oleh : Kak nita ~jomknitamasak.blogspot.com

Bahan2nya
Kepingan pasta lasagna 

Sauce Merah
Olive Oil
Bawang Putih
Bawang Besar
Mince Chicken (isi ayam hancur -ada jual kat Tesco@ mana2 pasaraya)
Pasta Sauce
Brown Sauce-kak nita tambah
Kiub ayam-akak tambah
Dry basil ~kak nita tak letak sbb dlm Kimball ni dah ada basil boleh juga gantikan dgn bay leaves
Sedikit sos cili-kak nita tambah

White Sauce/Cheese Sauce
3-4 cawan susu full cream-akak pakai susu cair
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar butter
Garam & serbuk lada hitam

Cara2nya.


  1. Panaskan minyak ..tumiskan bawang putih & bawang besar yg telah didadu until slightly golden in colour... 
  2. Masukkan mince chicken, kacau sebentar sebelum masukkan button mushroom dan sebotol besar original pasta sos...kak nita gunakan Kimbal Spagetti sos.
  3. Kacau sehingga sos pekat. tambahkan sedikit garam, gula dan serbuk perisa. akhir sekali masukkan fresh atau dry basil. 
  4. White sauce/Creamy cheese sauce....panaskan 3 sudu besar butter, masukkan 2 susu besar tepung gandum dan kacau sebentar sehingga tepung slightly golden. 
  5. Masukkan 3-4 cawan susu full cream dan biarkan susu mendidih hingga pekat sedikit....masukkan 2 ke 3 cawan grated cheddar cheese. 
  6. Kacau sehingga sos pekat. season with salt and pepper. ready to use. 
  7. Dengan menggunakan bekas tahan panas.
  8. Sapukan minyak zaitun sebelum ratakan sedikit sos pasta tadi
  9. Susun kepingan pasta, sendukkan sos pasta keatasnya dan kemudian cheese sos untuk layer seterusnya. susun kepingan pasta lagi dan diikuti dengan sos pasta sebelum akhir sekali cheese sos...  taburkan mozarealla dan parmesan cheese dan bakar pada suhu 180C selama 25 ke 30 minit (kalau oven kak nita 160C -25min). 
  10. Selepas dikeluarkan dari oven biarkan lasagna selama 15 minit sebelum di hidangkan...apabila sejuk lasagna akan shrink sedikit....enjoy!


8 comments:

eni said...

boleh try ni...mesti budak2 tu suka....tq nita...kami dah tukar nama blog...hehe...

Kak Nita said...

try la ka eni ...mmg mudah bangettt....ok insyaAllah nnt nita singgah.

FnF Simple Life said...

sedapnye lasagna kak ita nih... kena lak ngn garlic bread... best tu... menu ala2 itali gitu...

Kak Nita said...

FnF,

tu la sekali-sekala makan ala2 itali ni best juga....

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Kak Nita. terima kasih sudi tinggalkan jejak di blogs sha ya kak.. sori lambat datang sha busy sekarang ni..

datang sini ada pulak lasagne tu.. kecur aje ni tau.. ada lagi tak? hehehjehhe

Kak Nita said...

W/Salam Kak Sha..
Terima kasih kembali atas kunjungan balas...

Mai la sini Kak nita buat len khas utk Kak Sha.....hehehe...

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum singgah sini lagi hehee.. rupanya belum add Kak Nita.. sekarang dah add.. tq sudi singgah yaa.. :)

Kak Nita said...

W/salam ,

Thank you so much, Kak Sha!!!