Followers

Thursday, July 26, 2012

Caramel Cheese Pudding


Assalamualaikum dan salam sejahtera .....


Adussss ...lama sungguh tak meng'update' blog ni . Bukan sengaja tapi keadaan tak mengizinkan . Kamera akak mogok . Sepanjang lima hari berpuasa ni akak mmg masak utk berbuka .Bukan apa, malas nak bersesak-sesak di bazar ramadan . Walaupon kesuntukan masa akak cuba sediakan masakan yg simple yg menjadi kegemaran anak2 . Kalu nak buat kuih / puding ke, akak buat lepas bersahur. Almaklumlah waktu kerja akak  macam biasa ja 530ptg baru habis,  sampai rumah pukul 630ptg. Satu jam akak spend utk sediakan hidangan setiap hari .
Setiap kali siap hidangan tu, akak cuba amik gambar guna camera handphone tapi hasilnya agak mengecewakan . InsyaAlIah dalam dua tiga hari lg kamera tu akan ok balik . Anyway ,terima kasih pada pengunjung yg sudi singgah walaupun tak dak apa2 yg terkini. 

Ok lah..N3 kali ni adalah Caramel Cheese Pudding ( ni pon gambar lama yg dalam simpanan) yg sangat nyaman dan menenangkan tekak, mmg sesuai untuk berbuka. Gabungan rasa puding , caramel dan cheese tu amat menepati citarasa akak. Resepi ini akak dapat dari  Yani~MyResepi. Ramai yg yg dah cuba dan mengaku mmg pu puding ni mabelesss dan 1st class gituu... Kot2 teringin nak cuba, sila rujuk resepi kat bawah ni ya... 



Caramel Cheese Pudding
Resepi asal : Yani~myresipi

Bahan-bahan 
[ Karamel ]
70g gula
2 sudu kecil air
2 sudu besar air suam
[ Puding ]
180g cream cheese
70g gula pasir
1 biji telur kuning
3 biji telur
450g susu segar
1 sudu besar jus lemon

Cara-cara

1. Sediakan karamel : Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam. Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.
2. Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang)
3. Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi. Kacau sekata.
4. Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
6. Sejukkan sebelum dihidang.
Selamat mencuba!

4 comments:

Bicara Kak Noor said...

sedapnya nampak kak Nita karamel ni,akak pun pernah buat jugak dulu macam nak buat lagi je tengok kak Nita punya karamel ni heee cantikkk

Kak Nita said...

Mmg sedapkan Kak Noor ,buat ye jgn tak buat ...hehehe

FnF Simple Life said...

sedapnye buat bukak puasa mmg best laaa kan puding yg sejuk2 cm ni... masak sendiri lagi nikmat berbuka dari yg beli di pasar ramadhan kan kak... ;)

Kak Nita said...

FnF,
betul tu...hehehe...