Followers

Saturday, June 23, 2012

Kek Coklat 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Minggu ni akak asyik meronda blog kengkawan aje...sampai blog sendiri tak sempat nak update...biasa la sibuk gituuu...Ok ,kek ni akak buat 2 hari lepas -saja rasa nak makan. Kalau nak diikutkan dlm koleksi resepi simpanan akak, resepi kek coklat lah yg paling banyak . Sebab tu lah akak nama kek ni Kek Coklat 1. Ini bermakna bahawa akan muncul lg N3 seterusnya kek coklat 2, 3 dan.....insyaAllah. Cuma masalahnya disini akak agak kabur sikit ,dimana akak amik resepi ni ...rasanya dr Majalah Wanita tapi keluaran bila akak tak ingat. Apa2 pon rasanya sangat ok bg akak ...
Kalu nak cuba jom kita tengok resepi ni..:






























Resepi : Kek Coklat 1
Sumber : Majalah Wanita
Dikongsi Oleh : Kak Nita ~jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahannya
250gm butter
300g gula kastor ~ akak letak 200g
1sd makan  overlet
6 biji telur -akak letak 5 bj

Bahan Diayak
250g tepung gandum
2 sd teh baking powder
11/2 sd teh baking powder

*akak gantikan semua diatas dgn tepung naik
sendiri + 1/2 sd teh baking powder +1sd soda bikabonat

Paste
1cawan serbuk koko ~akak guna van houten
11/4 cawan air ~akak gantikan dgn susu cair
60g gula kastor
1 sudu makan serbuk nescafe

Topping
300g coklat masakan
200g whipping cream
1sudu kecil butter-akak gantikan dgn golden syrup.

Cara2nya
1. Pukul butter + gula+ overlet sampai kembang
2. Masukkan telur satu persatu.
3 masukkan bahan diayak dan paste berselang seli
4. Bakar dgn suhu 170`C dan selepas 1/2 jam turunkan suhu kpd 150`C .
5.Seperti biasa cucuk dgn lidi , kalu tak melekat ..dah masak la tu..
6. keluarkan dr tin pembakar ,sejukkan diatas redai.
7. Curahkan topping /ganache keatas kek.
8. Hiaskan dgn badam ,apa2 saja bg cun sikit. Jgn ikut  kat atas ni botak & licin aje......

2 comments:

FnF Simple Life said...

sedapnye... ganache tu lagi laa nmpk sooo yummilicious

Kak Nita said...

FnF,

Tq ya,sudi singgah sini...tu la kalu buat sendiri boleh aje curahkan ganache sesuka hati ...hehehe..