Followers

Sunday, June 17, 2012

Kek Gulung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...



Alhamdulillah ...akhirnya dapat gak rasa Kek Gulung yg dihasilkan oleh diri sendiri...hahaha....Walaupon tak sehebat mana tapi at least akak dah cuba.....bila dah cuba baru lah tau macamana ragamnya . Cthnya bila digulung nak patah la...kat permukaan ada sedikit bubble , tak licin la...tak pa pasni akak himpunkan semua soklan2 tu untuk diajukan kepada sahabat2 blog memasak kita nih...ramai yg pandai buat nih .
Resepinya akak salin dari blog Kak Wan ~ Terima kasih Kak Wan ya...akak mmg berkenan sangat dgn kek dan kuih muih Kak Wan. Bagi akak, Kak Wan  mmg kemas, halus dan kreative. Kalu ikut resepi Kak Wan ni , dia kukus tapi akak bakar je...agak2 dalam 30min. Ok ..lembut dan sedap. 




Kek Gulung
Sumber resepi : Kak Wan ~ Blog Citarasawan
Dikongsi Oleh: Kak Nita 

Bahan2nya
5 biji kuning telur
3 biji putih telur
75g gula
1 sd teh ovellet
65g tepung gandum
1sb susu cair
1sb minyak jagung
1/4 sd teh garam
1/2 sd teh oren emulco + perasa oren -kak nita tak letak
1/2 sd teh coklat emulco.

Cara2nya
1. Pukul telur,gula ,garam dan ovellet hingga kembang dan pekat .
2. Masukkan susu cair dan tepung. Putar lg.
3. Masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
4. Ambil 4 sd besar + coklat emulco.
5. Sapukan dulang pembakar dgn mentega. Letakkan kertas .
6.Tuang dan ratakan adunan asli kedalam dulang .
7. Letakkan adunan coklat  lorekkan sesuka hati..
8. Kukus -akak bakar dalam 20 min. Cucuk dgn lidi ..sekiranya tak melekat -kek dah masak
9. Keluarkan/terbalikkan kek dan sapukan jem strawberry / krim , ratakan dan gulung. Akak buat masa
    panas2.

 
Sebelum dibako....

Sebelum di"ngap"....



Selamat Mencuba...

8 comments:

HomeKreation said...

Salam Nite. Cantik & kemas gulungan nya.

Kak Nita said...

W/salam Along..Thanks Along.

f!fz said...

gebunya kek gulung....tgk pun sedap..mai hantaq cnie ckit k.nita...hehehe

Kak Nita said...

Tq f!fz...tu la no...dok tayang saja...meh sini akak nak suap....hehehe

Qasey Honey said...

sgt comeii kek gulung tu..cntik n gebuss

Kak Nita said...

QH...nnt akak nak try buat corak strawberry mcm yg QH buat tu ...

Nieza said...

cantiknya gulungan kek akak ni..saya pun dah lama simpan resepi kek gulung dari kak wan tapi belum cuba lagi.:)

Kak Nita said...

nieza,
cuba jgn tak cuba...