Followers

Sunday, April 15, 2012

Karipap Pusing

Assalamualaikum,
Dah lama rasanya tak update blog ni kan...seminggu dah kot...biasalah dok menyibokkan diri dgn kerja, anak2 , balik kg...ahhhh alasannnn tuhhh.... !Tak mo lah...cakap apa2 lg.
Makan apa petang ni?
Kalu ada karipap pusing ke sedap jugak kan ...Hari ni akak nak share satu resepi karipap pusing yg akak dapat dari  Jurnal Alkiram atau kat rinnchan fotopages . Kalu tak sempat petang ni , pagi esok ke , petang esok pon boleh...hehehe.
Ni dia rupanya karipap yg akak buat  dan resepinya sekali ...




Karipap Pusing
Sumber Resipi : Jurnal Alkiram atau http://rinnchan.fotopages.com

Bahan2
Doh berminyak
150gm ( butter/marjerin+crisco/shortening)
300gm tepung gandum

Doh Biasa
700gm tepung gandum
1 sudu teh garam
air (anggaran dalam 2 cwn)

Cara2nya boleh rujuk step by step  kat sini

Inti bole ikut selera sendiri @ bole ikut sini
2 biji Keledek @ 4 biji kentang
1 biji bawang besar (didadu)
2 ulas bawabg putih (dicincang halus)
segengam udang kering, direndam .ditumbuk
3 sd besar serbuk kari
sedikit daun kari/daun bawang/daunsup
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya.

Cara2
Tumiskan bawang putih, masukkan rempah kari yg telah digaulkan dengan sedikit air . Biarkan sedikit garing  dan wangi. Masukkan udang , kacau, Masukkan ubi  dan air . Bila mendidih masukkan bawang besar. Biarkan sehingga kering & empuk.kemudian masukkan  daun sup dan angkat.

6 comments:

f!fz said...

sedapnya k.nita... rindu la kt karipap k.nita nie....

Kak Nita said...

kat akak tak rindu ker??...

Yong Yong said...

Bila nak bawa untuk I try.

eni said...

pandai sungguh depa pusing...jadi elok aihh...hehe...

Kak Nita said...

Kak eni ...main pusing je...

melati qxara said...

Sedap.dah pernah rasa