Followers

Saturday, April 21, 2012

Kek Lapis Asam Manis

Assalamualaikum ,

Sekejap je dah hari Sabtu pulak....banyak lg keja yg tak siap ...tapi tak pa rehat dulu ye kita jamu mata dgn kek ni... pastu bila free bole la cuba. Dua tiga hari ni  asyik dok terliuq tengok kak Azlita Aziz dok melapis , jadi akak pon apa lg terus je buat kek lapis yg agak mudah sikit ~ Kek lapis Asam Manis. Rasanya mmg sedap tapi rupanya tak bole lawan Azlita Aziz atau Dayang Jack  lagi...tak pa akak akan CUBA lg lepaih ni!..wahhhh semangat gitu ...hahaha...



Kek Lapis Asam Manis

Sumber Resepi 1 : Dayang Jack
Sumber Resepi 2 : Azlita Aziz (Masam Manis)

Bahan-bahannya
2 cawan biskut marie yang sudah dikisar dan diayak sebanyak 1 kali
4 biji telur A (sejuk)
180 g gula kastor (boleh juga tambah jika suka manis)
4 sb susu pekat manis
1 sb ovalette
2 sb horlicks - optional
125 ml susu segar (sejuk)
1 sk esen vanilla
80 ml minyak jagung
kepingan asam manis/hawflake secukupnya (DJ guna sebesar duit 50 sen)
sedikit pewarna hijau/pes pandan dan kuning 

Cara-caranya

  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dgn mentega dan taburkan sedikit  tepung. Seelok-eloknya loyang dialas dengan kertas serap minyak.
  2. Satukan kesemua bahan (kecuali minyak jagung, hawflake dan pewarna) di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati dgn menggunakan spatula/senduk kayu. 
  4. Bahagikan kepada dua bahagian (lebihkan sedikit adunan untuk lapisan hijau). Bubuhkan pewarna hijau/pes pandan dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. Untuk lapisan hijau dan kuning, bahagikan lagi adunannya kpd beberapa bahagian mengikut saiz loyang agar lapisan menjadi sama rata.
  5. Tuangkan lapisan pertama (hijau) ke dalam loyang dan susunkan hawflake di atasnya (JANGAN DITEKAN). Kemudian, kukuslah hingga adunan dah tak cair (lebih kurang 5-7 minit). 
  6. Tuangkan lapisan kuning dan susunkan hawflake diatasnya dan kukus. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-25 minit lagi atau sehingga kek masak sempurna. (untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan, tutuplah loyang dgn kertas foil, atau balutkan penutup kukus dgn menggunakan tuala). 
  7. Setelah masak, tutupkan api. Keluarkan loyang dan sejukkan kek sebelum dipotong




No comments: