Followers

Thursday, May 1, 2014

Kek Sarang Semut/Gula Hangus


Assalamualaikum dan salam sejahtera,



Alhamdulillah percubaan di  1 Rejab 1435 akhirnya menjadi..Sebelum ni buat juga tapi tak bersarang disebab kurang kesabaran nak menunggu. Kalu ikut petua ,CheMatdan blogger2 lain tu adunan ni perlulah diperap 3-4 jam. Hasil yg ada kat sini adalah hasil perapaan 4 jam dan hanya menggunakan blender jer.Mmg lembut dan tak jemu dimakan .Kalu nak cuba jom semak resepi kat bawah ni:

Kek Sarang Semut / Gula hangus/ Sarang Lebah/ Honey Comb
Sumber 1: Blog Blog CMG
Sumber 2 : KakNita -jomknitamasak.blogspot.com

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 camca besar mentega
1 cawan susu pekat manis(knita letak 1/2 cawan )
1 cawan tepung gandum*(knita gantikan dgn tepung naik sendiri)
2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)- knita letak 1/2 sd teh jer)
4 biji telur
1/2 camca teh esen vanilla

Dipotong menegak

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga gula cair balik dan sejukkan.
  2. Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.(knita blenderkan jer)
  3. Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...





Dipotong melintang

2 comments:

Shasha said...

Saya peminat kek sarang semut. Dulu penah try, tapi x menjadi. Jgn lupa ke www.shashabakery.blogspot.com

Kak Nita said...

Salam kenal Shasha...boleh try resepi ni simple jer...insyaAllah akak akan kunjujng balas nnt..