Followers

Friday, May 16, 2014

Gulai Ikan

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,



Dah lama dok teringin Gulai Ikan resepi turun temurun dari blog Kak Sheila. Alhamdulillah  sedap.
Terima kasih kak Sheila . Mmg tak rugi mencuba. Kelainan yg ada dlm resepi ni  ialah beras yg disangai dan ditumbuk halus. Tujuannya untuk kurangkan hanyir ikan dan memekatkan kuahnya. Kalu ikutkan resepi asal nya ada letak sedikit santan tapi akak tak letak langsung .Antara bahan lain tu adalah rempah ikan baba's dan bahan2 segar dr ladang spt buah tomato, cili hijau/merah ,ikan segar . Untuk resepi penuh sila ke sini ya..

sayur-sayuran segar dr market....hahaha

ikan kacang2 yg segar juga dr market yg berdekatan...tak sempat nak memancing ya..hahaha 

siap!
+ nasi panas2 + sambal belacan + ulam2an

4 comments:

Amie said...

Sedapkan Gulai Ikan resepi Sheila... banyak resepi warisan dia kongsikan bersama.

Kak Nita said...

Setuju ...blog kak sheila mmg sesuai dijadikan rujukan..

susi indriani said...

sip lah blog dan tulisannya. tapi saran saya agar friendly dengan semua komputer dan PC yang berakses lambat, harap diperhatikan juga pernak-pernik yang tidak terlalu penting, karena jadi memperlambat dalam mengakses situsnya. Anda bisa mengambil contoh template seperti saya di situs http://www.purwokerto-online.blogspot.com

Kak Nita said...

susi indrani,

terima kasih atas saranan anda ya..