Followers

Sunday, May 11, 2014

Kek Sarang Semut lagiiii...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Dikesempatan ini kak nita nak ucapkan Selamat Hari Ibu buat semua ibu-ibu ya.Kek Gula Hangus/kek sarang semut ni adalah kegemaran mak akak sebenarnya.Dulu setiap kali mak datang melawat kat asrama mesti bawa kek ni tapi version lain sikit. Sekarang akak pula yg suka buat kek ni. Entah berapa kali dah akak buat ,mmg tak jemu tapi sebelum ni akak pakai resepi yg akak share sini.

Yang terkini akak cuba resepi dari Cida pula. Kalu ikut resepi ni katanya tak perlu diperap pon kek akan cantik bersarang . Tapi akak perapkan jugak  1 jam dan hasilnya spt gambar2 ni.Utk resepi ni pulak dah 2 kali akak buat dan akak kurangkan  sedikit kuantiti  gula dan susu . Mmg senang dan berbaloi lah....
Terima kasih buat Cida ya...izinkan akak kongsika resepi kat sini : 



Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut
Sumber 1: cida -denuanza
Sumber 2 : kak nita- jomknitamasak.blogspot.com

Bahan2

ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan

2 cawan gula pasir (11/2 cwn)
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega

Cara-caranya:


  1. Masukkan gula dlm kuali atau periuk
  2. Bukak api sederhana kecil...
  3. Sentiasa kacau2 gula sampai larut-sampai warna jadi keemasan macam madu..kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik ,nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit
  4. Pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
  5. pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
  6. cairkan semula...
  7. Bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
  8. Tutup api dan sejukkan


bahan lain:

7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum (knita letak tpg naik sendiri)
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai (kak nita letak 3/4 cwn)
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder( tak letak)
1 sudu teh esen vanila

Cara-caranya:


  1. Pukul telur sampai kembang(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je)
  2. pastu masukkan susu pekat
  3. kasi blend lagi sampai sebati
  4. masukkan pulak esen vanila
  5. pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
  6. masukkan dlm adunan..teruskan blend
  7. last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
  8. blend lagi!
  9. bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
  10. 5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
  11. kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
  12. biarkan sejuk sblm potong


(utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut)

2 comments:

mykitchen said...

Salam..bleh tanya x guna loyang saiz brp ya

Kak Nita said...

Wsalam wbt...
akak guna loyang 9".