Followers

Sunday, May 25, 2014

Daging Masak Hitam Lagiiii...

Assalamualaikum ,



Pepagi tadi bila bukak jer fb , ternampaklah post Daging Dendeng Kak Ummi-huishhh cukup menawan kalbu . Bila check jer resepi , rasa macam tak cukup la pulak bahan2nya kat dapur tu ,maka terpaksa la tukaq buat masak lain la pulak...tapi masih copy-paste resepi Kak Ummi ..tq ya Kak Ummi.
Disebabkan ada banyak sangat perkara yang perlu diselesaikan tadi maka post ni tertangguh sampai malam ni..Ok jom semak resepinya:


Daging Masak Hitam
Sumber  : Majalah Mingguan WanitaSumber:  Dapur MaDiHa, Kak Ummizaihadi

Bahan2
1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar
4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar - Ida tambah ~ MaDiHaA letak jugak

Cara

  1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.
  2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. 
  3. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering).


tengok tu Rafiq dah tak sabaq nak makan..









2 comments:

zila norazila said...

sedap pulak tgok..nnt nk cubalh

Kak Nita said...

zila norazila,
tq sudi singgah. cubalah.