Followers

Monday, March 10, 2014

Nasi Ayam Hainan


Assalamualaikum dan salam sejahtera,




Ni adalah menu kami pada hari Ahad lepas , anak2 request nak makan nasi ayam ala2 Chicken Rice Shop( CRS) , maka si ibu pon pon terpaksa lah goggle dan jumpa la  resepi ni kat blog Resepi Raidah . Alhamdulillah...apabila ditambah dan  di skip sedikit sebanyak maka hasilnya  kira2 sangat hampirlah dengan nasi CRS tuhhh.. Nasinya akak pakai beras biasa jer...
Simple dan anak2 pon suka..Tq Raidah!
Kalu nak cuba ,jom semak resepi ni :


Sumber 1 : resepiraidah.blogspot.com

Sumber 2 : jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan:

Bahan untuk rebus ayam:

1 ekor ayamAir ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam

GaramSerbuk pati ayam ~ kalau suka

2 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaan:Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. 

Didihkan.Masukkan ayam .

Masak anggaran 30- 40 minit. 

Angkat dan toskan.

*~ Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak.

Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. 

Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya.

Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur.

~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut.


Untuk nasi:

3 cawan beras

5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan

2 ulas bawang putih - ditumbuk

1 inci halia - ditumbuk

Garam

1 sudu besar majerin

1 sudu besar minyak masak


Cara penyediaan:

1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan

2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.

3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam

4. Tanak hingga masak.*Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya.


Untuk sup:

Air rebusan ayam

Daun sup ~ dihiris( knita gantikan dengan batang saderi)


Cara penyediaan:~

1. Air rebusan ayam tadi dididihkan. 

2. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup.

Untuk sos cili ( ResepiRaidah):

10 biji cili merah

1 inci halia

2 ulas bawang putih

1 sudu besar gula

Garam

2 sudu besar jus limau nipis

1/2 botol sos thai


Cara penyediaan:1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.


Sos cili cara Kak Nita3-

4 biji cili merah

2 ulas bwg putih

2 biji tomato

2 sb sos cili

1sk cuka

1 sb gula

sedikit garam

sedikit kuah rebusan ayam (agak2 ikut kepekatan yg kita nak )


Cara penyediaan:

1. Kisar semuanya .

2. Didihkan sebentar. 


Untuk sos kicap:

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos cili

2 sudu besar sos tomato



No comments: