Followers

Saturday, December 1, 2012

Kek Coklat 3 -Moist


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Sebenarnya ini adalah N3 tertunggak . Akak buat kek ni sebelum cuti sekolah lg. Masa tu Balqis minta akak buatkan utk sambutan hari kanak2 kat sekolah dia. Dia yg request nak letak bintang yg colourful tu  dan dipotong siap2 ,nnt senang nak makan katanya.  Kek coklat ni mmg moisttt! Akak dapat resepi  dr blog fnf. Kalu nak cuba boleh semak resepi ni.

Kek Coklat 3
Sumber : Blog FnF  dan Azie's Kitchen
Dikongsi Oleh : Kaknita -jomknitamasak.blogspot.com

Bahan2
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's~kak nita letak serbuk koko van houten
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
2 biji telur saiz A
1 sk garam
1 cawan buttermilk (resepi kat bawah)
1 cawan minyak sayuran/jagung
1 1/2 sk esen vanila
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)

Cara2
  1. Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).
  2. Lenser loyang 10 inci aau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.
  3. Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit, sebelum dimasukkan air panas atau air nescafe panas. 
  4. Putar sehingga sebati.
  5. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. 
  6. Keluarkan dari oven dan sejukkan.


Chocolate Ganache (Ini resepi asal dari Kak Azie Kitchen)

4 oz chocolate chips
1/3 cup heavy cream
1 sk unsalted butter
1/8 sk garam

Panaskan heavy cream tapi jangan sampai mendidih. Tuangkan ke dalam coklat chip dan tunggu hingga coklat chip mencair.
Kacau sehingga sebati. Masukkan butter dan garam, kacau sebati. Bolehlah disapu pada kek yang telah disejukkan.
Nota: Untuk kek 10x10, adunan ini perlu dibuat 2 adunan.

Chocolate ganache yang FnF guna -kak nita ikut yg ni.

1 cawan double cream
250g dark chocolate
2sb golden syrup
  1. Panaskan double cream, tuang ke dalam bowl berisi dark chocolate yg telah dipotong kecil2. Kacau hingga semua coklat mencair dan sebati.
  2.  Masukkan golden syrup, kacau sebati. Sejukkan agak2 likat macam susu pekat manis bolehlah dicurah atas kek yg telah sejuk.


Resepi Buttermilk
Susu segar
1 sb white vinegar atau lemon juice
  1. Masukkan white vinegar atau lemon juice ke dalam cawan. Tuangkan susu sehingga mencapai sukatan 1 cawan. Kacau rata.
  2. Biarkan selama 5 minit dan sedia untuk digunakan.

2 comments:

Nooriah Abdullah said...

aduh terliur tengok kek coklat ni hitam itu sangat menawan hati ku bak sepotong...sayng lah jauh sngt kan

Kak Nita said...

tu la kak noor nak hantar ke brunei jauh sangat la pulakkk...hehehe..