Followers

Sunday, December 30, 2012

Siakap Sweet Sour


Assalamualaikum..



Alhamdulillah dapat lunch lg dengan anak2 hari ni. Esok dah kerja , lusa pula ,Luqman akan berangkat pulang ke asrama. Yg tinggal hanyalah Irfan ,Balqis dan Rafiq  kat umah . Hari ni  pagi2 lg akak dah ke pasar utk cari bahan2 utk dimasak. antara lauk peberet bebudak ni adalah Siakap Sweet Sour ni la. Simple jer  , digandingkan pula dgn tomyam campur, sotong masak asam dan sayur.

Ni ada resepinya yg akak rekodkan utk rujukan .Ni ikut cara akak lah yg main ikut rasa hati je. Kalu nak cuba silakan...


Siakap Sweet Sour
Sumber: Kak nita ~jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap ~ Bersihkan + dilumurkan garam dan kunyit + di goreng terlebih dahulu

Dikisar
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
Sedikit halia
6 biji cili kering
1 biji tomato segar
Air secukupnya

2 sudu besar sos cili
2 sudu besar cuka / jus limau
Garam + Gula , sedikit kiub pati ayam~ Ikut selera masing2
Minyak
1 biji Bawang besar - dipotong separuh bulatan

Hiasan 
Daun Ketumbar
Cili Padi
Tomato

Cara-cara

  1. Goreng ikan siakap dahulu sehingga kekuningan ~ Ketepikan ke dlm pinggan.
  2. Panaskan  minyak. ~ Bahan yg dikisar sehingga naik bau dan sedkit garing
  3. Masukkan cili sos, cuka, garam , gula ,dan kiub pati ayam
  4. Tambahkan sedikit air lg.
  5. Tunggu sehingga kuah mendidih dan agak pekat
  6. Tutup api dan bolehla di tuang ke atas ikan siakap yang di goreng tadi.




4 comments:

Amie said...

Cukup lengkap lauknya... sedap2 semua!

Nooriah Abdullah said...

salam Kak Nita..
betul cakap Amie tu semua nya nampak sedap dan menyelerakan je aklau dpt makan lagi bestttt

laskar pelangi said...

mavelessss gituuuu!:)
yummy~

Kak Nita said...

Amie,
tiru kedai tomyam gitu...hahaha..

W/Salam kak Noor,
meh la kak noor , kita berkelah ramai2...

Laskar,
mai try tengok ,baru tau marvelous ke idaknye...hehehe