Kek Yogurt Mangga
Resepi Asal : Chef Liza Zainol
Bahan A
2 biji telur
3 biji kuning telur
1 sd teh ovellate
100 gm gula ( akak lebihkan sikit 120gm)
1/4 sd teh garam halus
1sd teh pewarna kuning (akak guna 1/2 sd teh )
Bahan B
120 gm minyak jagung
80gm minuman yogurt mangga
2sd besar yogurt mangga (akak blenderkan sikit dengan isi magga ( dalam 1sd besar)
Bahan C
30 gm serbuk gajus ( agak guna serbuk badam)
20 gm tepung jagung
120 gm tepung naik sendiri ( akak guna 120gm tepung gandum + 3/4 sd teh baking powder)
60gm tepung gandum
Cara2nya :-)
- Putar telur dan kuning telur bersama ovallate selama 1 minit.
- Masukkan gula dan putar selama 4 minit pada kelajuan sederhana.
- Masukkan pewarna kuning dan minuman yogurt mangga sedikit demi sedikit. Putar lagi 3 minit.
- Tambah yogurt mangga dan juga bahan "C" sedikit demi sedikit, gaul rata.
- Tuang minyak jagung dan gaul hingga sebati.
- Tuang dalam bekas pilihan yang telah disapu mentega.
- Bakar yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 - 35 minit atau hingga masak.
- Sejukkan sebelum dipotong, boleh hidangkan untuk minum petang.
Selamat mencuba ye!!!
1 comment:
kelas kak Nita!
Post a Comment