Followers

Monday, May 7, 2012

Nasi Dagang

Assalamualaikum...


Hari ni akak cuti lg (oppsss baru perasan date setting kat camera akak dah lari (sepatutnya 7hb kannn..)...dah tiga hari dok rumah ...best ,best,best!!!Sempatlah akak masak stok2 yg beli kat Kelantan hari tu....Godek2 kat dapur jumpalah beras dagang. Apalagi masak nasi dagang la hari ni....bersama dgn gulai ikan merah bukan ikan tongkol sebab semalam ikan merah je yg nampak fresh kat pasar tu... Resepi ni akak dapat dari Blog Cik Manggis.
Nasi dagang ni senang sebab tanak je ,tak payah susah2 nak kukus-mengukus...
Tq Cik Manggis...





Nasi Dagang ( versi tanak)
Sumber resepi : Blog Cik Manggis

Bahan2nya
2 pot (saiz-160ml) beras pulut ~ akak guna beras dagang
4 pot (saiz -160ml ) beras biasa~  beras pulut
3 ulas bawang merah -dihiris
2 inci halia
garam secukup rasa
1 sd makan halba ~ akak masukkan 1/2 sd teh halba
1 mangkuk santan + air = 4 mangkuk
(akak gunakan penyukat beras tadi  utk sukat air ( 6 pot beras = 5 1/2 air)( tengok jenis beras la, kalu perlu tambah air ye!)

Cara2nya
1. beras direndam 2 jam ~ rendam 6 jam (sebab beras dagang -kena lama sikit)
2. Basuh dan toskan
3.Satukan semua bahan2 dan masak didalam rice cooker mcm masak nasi biasa.



Gulai Ikan

Bahan2
4 keping ikan tenggiri /ikan tongkol/ ikan merah
11/2 cawan santan pekat
4 tangkai cili kering
1 biji timun ~ akak tak letak pon
6 biji cili api ~akak letak cili besar hijau
1 inci lengkuas
1 keping asanm gelugur
7 ulas bawang merah
2 biji bawang putih ~akak tambah (cik manggis tak letak bwg putih)
1 inci kunyit hidup
1/2 pack rempah kari ikan
1/3 sd teh jintan putih ~akak tambah
minyak untuk menumis

Cara2nya
1)Blend cili kering,kunyit,lengkuas,jintan,bawang putih dan bawabg merah hingga hancur.
2)Campurkan dgn remah kari
3)Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yg dikisar hingga naik baunya
4)Masukkan air dan bila mendidih baru masukkan santan pekat
5) Masukkan ikan ,garam, gula,asam keping
6) Biarkan mendidih lagi
7) Bila ikan dah masak ,boleh diangkat dan hidangkan.

Acar
Timun ,carrot - diparut
Bawang besar,cili hijau,merah dihiris
sedikit garam,gula,dan cuka.
gaulkan semuanya.

No comments: