Salam....
Bagi penggemar puding macam akak ni , kalu tengok je puding2 yg colourful mcm ni mesti rasa nak cuba punyalah...mmg best ..boleh lupa segala masalah .....percayalahhhh....
Puding Tembikai
Sumber Resipi : MyResipi.com -lyne
Bahan-bahan ( Loyang 4 segi 7 inci )
1 paket agar-agar tali (15-20gm)
4 keping roti gardenia*
1 3/4 cawan susu cair*
6 cawan air
1 cawan susu pekat*
1 1/2 cawan gula (boleh kurangkan jadi 1 cwn sbb terlalu manis)
2 sudu besar mentega
sedikit esen vanilla
Bijan Hitam/ Cincau/ Kismis Hitam/ Biji Selasih (opional utk biji tembikai..tak letak pun x pe)
Cara-cara
- Masak agar2 bersama gula dan air hingga agar2 dan gula hancur
- Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan. Blend halus semua bahan yg bertanda *
- Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
- Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai) Saya Agak2 je ketebalan kulit tembikai ni. Biar keras sedikit.
- Lapiskan sedikit warna asal diatas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit Adunan selebihnya diwarnakan merah, lapiskan perlahan2 diatas lapisan putih/warna asal tadi.
- Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment