Red Velvet Cake
Sumber Resepi : dapurcomelku.blogspot.com (Teratak Impian)
Bahan-bahan
Bahan Kek
- 250g tepung kek *
- 1/2 sk garam *
- 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
- 113g @ 1/2 cawan butter
- 160g gula kastor - resepi asal 300g
- 2 biji telur gred A - saya gune 3 biji gred B
- 1sk esen vanila
- 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
- 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - saya letak 1sm jer
- 1 sk cuka
- 1 sk soda bikarbonat
- 227g cream cheese
- 227 mascarpone - saya ganti cream cheese
- 115g @ 1 cawan gula kastor
- 360ml @ 11/2cawan whipping cream
- tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut
Cara-cara
- Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
- Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
- Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
- Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
- Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
- Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
- Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
- Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
- Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
- Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
- Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
- Potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment