Followers

Sunday, November 9, 2014

Siakap Bakar


Assalamualaikum,


Menu ni sesuai untuk makan tengahari. Seperti biasa ikan bakar ni digandingkan dgn air asam , ulam-ulaman nasi panas2 dan gulai tulang lembu. Simple je tapi en suami dan anak2 akak mmg enjoy sgt mkn tengahari tadi .Alhamdulillah . Biasanya akak selalu letak sambal je / + daun kunyit / daun limau tapi kali ni akak hirisan daun kaduk~ saja ja nak buat kelainan sikit . Kalu nak cuba, boleh semak resepi ni yer:

Siakap Bakar
Resepi : Kaknita

Bahan2 
1 Ekor Ikan Siakap -boleh gantikan dgn ikan lain

Dikisar
2 sb cili kisar  
1 sb jintan manis
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 btg serai
sedikit belacan
1 sk serbuk kunyit-kalu ada kunyit hidup lg bagus
satu mangkuk kecil air asam jawa
sedikit air

Dihiris
5-6 helai daun kaduk
1 biji bawang besar

2 sb minyak masak
Garam, gula, secukup rasa
semangkuk kecil santan
Daun Pisang-utk balut ikan ( ini yg buatkan ikan bakar tu wangi )

Cara2nya
  1. Ikan dibersihkan dan diketepikan.
  2. Tumiskan bahan2 dikisar sehingga  wangi , masukkan air asam 
  3. Biarkan  mendidih
  4. Perisakan dgn gula dan  garam 
  5. Masukan santan - biarkan shingga pekat dan keluar minyak dan siap.
  6. Lumurkan dgn sambal taburkan dgn hirisan daun kaduk dan bawang besar .
  7. Balutkan dgn daun pisang.
  8. Bakar didalam pemanggang ajaib sehingga masak.

Lumurkan dgn sambal taburkan  dgn hirisan daun kaduk

hirisan bawang besar


semerbak wangi didalam daun pisang

cakkk!

                                              Bismillahirrahnirrahim...

2 comments:

f!fz said...

sedapnya k.nita... tambah2 daun kaduk tu.. kat sni xjumpak..huhu.. cicah ngn ayaq asam.. perghhh... nikmat betoi.. hehehe.. over ja kan..

Kak Nita said...

f1!fz...
daun kaduk tu rasanya adakat pasar 2 mlm kot..