Followers

Sunday, January 19, 2014

Puding Ice Cream Oreo

Assalamualaikum dan salam sejahtera,



Puding ni sangat simple dan sesuai dgn tekak akak . Sesuai utk makan ramai2 . Yang ni akak saja buat utk makan kat umah aja tapi satu adunan ni dapat agak banyak. Terima kasih kpd  Mommy Ryan's Kitchen sbb sudi share resepi ni. Akak ubah sikit2 ikut apa yg ada kat umah je..(ni kes malas nak kluar gi kedai)
Kalu nak try boleh semak resepi dibawah ni ye...:

 Puding Ice Cream Oreo
 Sumber 1 : mommycookin.blogspot.com
 Sumber 2 : Kaknita - jomknitamasak.blogspot.com

 Bahan2:
 25g agar2 bertali ( dipotong kecil2)
 1250ml air
 1 Tin susu cair
 1 cup Gula (knita letak 3/4 cwn )
 1 Sudu teh esen Vanila
 1 Biji telur
 1 Bungkus Biskut Oreo ( dikisar halus)
 1 cup Ice Cream ( 5/6 scoop ice cream) ** apa2 perasa ice cream pun boleh** -knita gantikan dgn 1/2 cup whipping cream





     Cara2nya
  1. Masak Agar2 bertali dengan 1250ml air tadi hingga larut...
  2. Kemudian masukkan gula...kacau sebati. Blendkan Telur, susu cair , Ice Cream, & Esen Vanila   Kemudian satukan dengan adunan agar2 yang dimasak tadi....
  3. Kacau rata , & akhir sekali masukkan Biskut Oreo yang telah dikisar...kacau lagi biar sebati ye...dah sebati, tutup api...
  4. Sediakan Loyang...Tuangkan adunan & sejukkan dalam Freezer...dah siap!

4 comments:

zuraini yusof said...

Salam perkenalan. Nampak menarik kak ita, nak cubalah..

Kak Nita said...

Salam perkenalan juga buat Zuraini,
terima kasih sudi singgah ye...cuba jgn tak cuba..

Normahera Mat Daud said...

Salam..saya mahera. tks sbb kongsi resepi yg sedap ni....& saya ada share di fb saya.... sory sbb share baru minta izin

Kak Nita said...

Wsalam ,
sama2 ..terima kasih sudi singgah . Silakan , resepi disini mmg utk rujukan dan manafaat bersama Insyaallah.