Followers

Sunday, November 11, 2012

Asam Pedas Melaka ~ Ikan Tenggiri

Assalamualaikum dan salam sejahtera ,


Selamat bercuti kepada anak2 dan cikgu2 ya....seronok sungguh dok umah bila semuanya ada . Biarpon suasana tu bising tapi meriah . Buat masa ni kami tak plan utk ke mana2 lg . Dok umah rehat2 ja...basuh kain baju yg dibawa balik dr asrama, masak2 dan makan...hahaha .Kerja2 tu semua mmg tak pernah habisss.
Lunch tadi akak masak Asam Pedas Melaka~ Ikan Tenggiri, segar dr Pasar Malam. Semalam kononnya nak cari durian nak buat Durian Crepe,at last durian tak dak - terjumpa pula ikan tenggiri yg segar tu. Frust bebudak tu dok request nak makan crepe tapi tak dapat lg. Ptg nnt kalu  ada rezeki dapat la durian tu.  
Apa2pon  Asam Pedas Melaka resepi dr junjs11 mmg kena dgn selera kami sekeluarga. Kalu nak cuba boleh semak  resepi ni :


Asam Pedas Melaka ~Ikan Tenggiri
Sumber : MyResepi -junjs11
Dikongsi Oleh : Kaknita-jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan ( 1 family... )
3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)
Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
@ 1/2 bawang besar-hiris
@ 1/4 sudu teh biji sawi (kak nita tak letak )
@ 1/4 sudu teh halba
@ 2 tangkai daun kari
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka

Cara-cara
  1. panaskan minyak. tumis bahan tumis. 
  2. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
  3. masukkan air asam jawa dan air. 
  4. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
  5. masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.



2 comments:

Asyifa Mustaffa said...

waaaa...asam pedas my peberet food...:) tmbah lgi ada bnga kantan dgn bendi pun rasa dah meletop sngt...! hehehe...

Kak Nita said...

Asyiffa,
sama lah kita ye..suka sangat yg masam2 nih..