Followers

Wednesday, May 25, 2016

Gulai Siakap Daun Kesum

Assalamualaikum,



Dah lama xmenggulai ...dapat  ikan  segar  nnt boleh buat  lg..Spt  biasa gulai akak ni mmg  simple ,
2 - 3 hari  lg  semua anak2 balik dari asrama ..seronoknyerr cuti panjang .
Bersemangat sikit nak masak. Selalunya depa akan request itu dan ini ,almaklum la dok  asrama mkn pon gitu2 jer..

Resepi  utk menu  kat atas ni sama ja mcm entry kaknita sebelum ni :
Klik sini

BAHAN-BAHAN:
500 gm ikan siakap
250 ml santan( kalu  xmo pon xpa ganti dgn air kurangkan sikit qty)
5 biji bawang merah | ditumbuk
4 ulas bawang putih | ditumbuk
3 biji bawang merah | dimayang
1 batang daun kesum
1 sudu teh serbuk jintan putih (jintan putih ditumbuk halus bersama bawang merah + putih)
2 sudu makan rempah kari ikan Baba's
2 sudu makan air asam jawa ( knita lebihkan sikit )
2 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
sedikit timun

CARA MEMASAK:-
(cara kak nita)

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dimayang dan bahan tumbuk + sedikit halba campur sehingga  berbau harum.
2. Kemudian masukkan rempah kari . Kacau dan masuk kan sedikit air dan kacau sebati biatkan mendidih sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ikan , timun dan air asam jawa. Kacau rata.
4. Masukkan garam secukupnya ,santan  dan daun kesum. Biarkan mendidih sehingga masak  dan angkat.

2 comments:

adda syuhada said...

nampak sedap tu...

Kak Nita said...

adda syuhada,

kalu ikut selera org utara ni mmg sedap la...Cuba ya nnt...