Followers

Thursday, October 10, 2013

Ayam Panggang Rosemary


Assalamualaikum dan salam sejatera..


Apa khabar semua?Sorry sebab lama tak dapat share apa2 kat sini, akhir2 ni agak sibuk sikit ...balik keja je terus buat keja2 wajib dan terus tidoq ....tapi akak akan share apa yg tersimpan ni bila ada kelapangan insyaAllah....
Ayam ni akak panggang 3-4 hari lepas. Hidangan ni sesuai utk org yg kesuntukan masa macam akak nih...Simple ,practical dan sedap dgn kelainan rasa rosemary tu .
Akak hanya mencampakkan apa2 yg ada kat umah , contohnya gula perang tu akak gantikan dgn gula putih, lada hitam akak gantikan dgn lada sulah ...rosemary tu mmg kena letaklah walaupon tak penah tanam pokok rosemary tu...letak rosemary kering yg beli kat tesco tu...hahahaha...
Tak perap pon ...terus grill je dlm magic pan tuh ...letak sekali kentang dan bwg besar, carrot tak der masa tu kalu ada lg sedapkan..Lpas letak dlm magic pan tu pi la sidai kain ker ...lipat kain ker , tengok anak buat keja sekolah ker ...pastu mai la.tengok2...alih sekali ..pastu siap .. jom check resepi nih:



Ayam Panggang Rosemary
Sumber :potretkasih
1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa
2 sudu besar jus limau
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega

Cara penyediaannya
  1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus limau pada ayam. Gaul rata.
  2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
  4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk  perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.
  7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang. ( knita terus grill bersama ayam tanpa rebus )
  8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.|(kalu dalam magic pan rasanya dlm 30min jer...)



2 comments:

Liza said...

bestnya ayam ni kak nita...

Kak Nita said...

Pada akak mmg best la Liza .Anyway
thanks Liza sbb sudi singgah & follow...