Followers

Monday, January 14, 2013

Pai Pic Berkeju

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Pai ni akak buat utk minum petang semalam. Simple tapi sedap . Dihidangkan bersama susu @ teh O panas.
Bahan2 pon senang didapati di pasaraya. Resepi ni adalah resepi Chef Noraini dan ada sikit penambahan dr akak . Terima kasih ya Chef. Jom kita tengok resepinya.  




Pai Pic Berkeju
Resepi Asal : Chef Noraini

Bahan2
450gm tepung gandum
250gm mentega
1 biji telur gred B
2 sd besar air
2sd besar gula
1/2 sd teh garam halus

Filing Keju
300gm cream cheese-knita letak 250gm +1/4 cawan whipping cream
2 biji telur gred A
80 gm gula kastor-knita letak 30gm gula + 2 sd besar susu pekat manis
1 sd besar parutan kulit oren
2sd besar jus oren
2sd besar tepung jagung
200gm buah pic dalam tin

Cara2 nya
  1. Satukan mentega ,gula dan garam.Putar hingga kembang.
  2. Masukkan telur dan air. Putar lg hingga sebati.
  3. Masukkan tepung gandum yg telah diayak.
  4. Putar kelajuan perlahan hingga menjadi doh.
  5. Canai dan letakkan dalam acuan pai.
  6. Cucukan permukaannya dgn garpu utk mengelakkan ia dr mengembung.
  7. Bakar pada suhu 180C selama 20minit 
  8. Sementara itu putarkan bahan filing kecuali buah pic.
  9. Apabila pastry masak, susunkan buah pic yg telah dihiris .
  10. Kemudian masukkan filing keju tadi.
  11. bakar pada suhu 180C delam 20 min . Akak guna api atas dan bawah utk dapatkan hasil spt diatas.
  12. Akak suka kalu bahagian atas tu garing sedikit macam tu. kalu tak mo boleh pakai api bawah sahaja.


****suhu tu boleh kurangkan ikut kesesuaian oven masing2.


4 comments:

tun_telani said...

Salam kak nita.. dh lama tun x makan pai.. teringin bila tengok, nmpk sedap tu.

Kak Nita said...

W/salam Tun,

mmg sedap , berkeju pula tu ...

Qasey Honey said...

slm kak Nita..
waduhhh sedapnya nmpk pai tu kak..QH pon dh lama xmkn pai..

FnF Simple Life said...

wah3x..berkilat permukaan keju tuuu...sedapnye kak... nak sepotong ;)