Berikut adalah puding2 yang pernah akak cuba...alhamdulillah sedap2 dan menjadi gitu....
Puding Roti Karamel
Sumber resepi : hanieliza fotopages
Puding Roti KaramelSumber resepi : hanieliza fotopages
• Bahan A:
• 1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti
• Bahan B
• 1 buku roti [10 keping]
• 1 tin susu cair1 tin air buah dari fruit cocktal/peach (akak letak air saja)
• 2 biji telur
• 1/2 cawan gula
• 1 sudu teh esen vanilla
• 2 sudu besar tepung kastad
• Hiasan
• 1 tin buah koktel/peach ( akak letak kismis )
• Cara:
• 1. Panaskan kukusan
• 2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktal dan tapis ( akak masukkan sekali kismis).
• 3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan
• 4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
• 5. Kukuskan selama 30 minit.
• 6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
• 7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail ta buah peach
• 8. Sejukkan...hidangkan untuk buka posa ke.. sebagai dessert
No comments:
Post a Comment