Sambal belacan mmg menjadi satu kemestian didalam hidangan makan tengahari masyarakat kita.
Terutamanya masyarakat melayu. Terdapat bermacam2 jenis sambal belacan. Ada yg biasa , ada yg dicampur dgn buah-buahan .Cthnya buah machang , pelam ,durian , belimbing dan lain2 lagi.
Ikut selera masing2.Ada juga sambal jawa dan sambal siam yg punyai kaedah dan bhn2 yg tersendiri.
Yang kat atas ni adalah sambal belacan biasa yg knita campurkan dgn buah machang.
Jom semak resepinya:
Sambal Belacan
Bahan2nya
4 biji cili merah
4 biji cili padi ( ikut rasa - kalu nak lg pedas boleh tambah ye)
belacan sebesar 2 ibu jari
garam dan gula secukupnya
air asam jawa- agak2 -bagi pekat bersalut.
buah machang - dicincang
Cara2nya
- Masukkan semuanya dlm lesung kecuali air asam jawa & buah machang.
- Tumbuk sampai pecah2 -jgn halus sgt ( cth mcm gambar kat atas) .
- Pastu masukan air asam jawa dan buah machang .
- Kacau sebati .
- Hidangkan.
Pasti menyelrakan bila dihidangkan dgn nasi panas , ulam-ulaman ,ikan goreng dan gulai ikan ..
No comments:
Post a Comment