Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.....
Dah makan ke? Cer jenguk dalam periuk tu ....ada lg nasi ? Kalu ada tu boleh la cuba kuih ni...
Kuih ni adalah antara kuih peberet akak...tak jemu...sesuai dimakan bila2 masa....dulu asyik beli saja...tapi semenjak dua menjak dapat resepi dari Ros ~jintanmanis...akak asyikkkk buatttt la pulak.....alhamdulillah !.
Kalu nak melawat sedara mara ka...boleh jugak bawa kuih ni...satu adunan ni boleh dapat dlm 20 biji -size cawan lompang yg kecik2 tu...
Kuih ni mmg mudah, cepat , gebusss....mengasyikkan gitu....hahaha tu dia... Terima kasih ya Ros....izinkan akak share pula ya....
Apom Tepung Beras
Sumber : Ros~Blog jintanmanis.com
Dikongsi Oleh : Kak Nita ~jomknitamasak.blogspot.com
Bahan-bahannya
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih (kak nita letak 3/4 cawan je)
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno (paket warna biru)
Caranya:
1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah malam kukus pukul 5 pagi).
2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
Tips : Kalu tak nak pecah ,letakkan adunan tu 3/4 drp acuan...Kalu penuh acuan dia akan jd macam akak buat tu...mcm dlm gambar kat atas tu.... akak ni suka dia berkembang mekar gitu... ok kannnnn?
Tips : Kalu tak nak pecah ,letakkan adunan tu 3/4 drp acuan...Kalu penuh acuan dia akan jd macam akak buat tu...mcm dlm gambar kat atas tu.... akak ni suka dia berkembang mekar gitu... ok kannnnn?