Pages

Saturday, May 12, 2012

Daging Masak Lada Hitam

Assalamualaikum.....


Adoiii letihnya .....seharian hari ni akak terpaksa tinggalkan anak2 kat rumah atas suatu urusan. Nasib baik la ada cik abang uruskan. Tq soooo muchhh abangggggg!!!
Sesampai jer akak di rumah petang tadi ,tengok ada sikit lagi nasi goreng yang suami akak buat tadi...kesian la pulak. On the way balik tadi , akak singgah beli daging segar utk masak makan malam ...Sementara tu akak bagi depa makan biskut jer dulu....300gm biskut berjaya dihabiskan dlm beberapa minit saja....championnnn lahhhh  anak2 ibu nih!!!

Daging Masak Lada Hitam ni simple dan cepat . Sesuai la kalu dihidangkan bersama nasi putih panas ketika tengah lapar tu...hehehe..
Resepi ni Kak Za ( kak ipar i yg vogue tu...) yg bagi ...masa dia gtau akak tu ,akak tak salin pon ..ni akak main agak2 ikut rasa...


Daging Masak Lada Hitam


Bahan2nya
500gm daging-dihiris
1 sd makan jintan manis-dikisar
1 sd makan lada hitam (boleh kurangkan ikut selera)-dikisar
2 biji bawang besar ( 1 biji dikisar , 1 biji lg dihiris)
2 ulas bawang putih-dikisar
2 cm halia-dikisar
3 sd makan kicap lemak manis
garam  dan serbuk perasa
Cili hijau -dihiris

Cara2nya
Tumiskan bahan2 yg dikisar hingga naik bau. Masukkan daging ,kicap ,garam,perasa -kacau sebati. Biarkan mendidih . Bila kuah dah pekat dan daging empuk- masukkan cili hijau dan bawang besar yg dihiris. Kacau dan tutup api . Siap untuk dihidangkan.





2 comments:

  1. sedapnya depa masak...makan panas2 mau kena 2,3 pinggan ni...hehe...senang nanti kak eni linkkan blog nita key...

    ReplyDelete