Pages

Sunday, May 20, 2012

Kek Lapis Polkadot Kukus


Assalamualaikum dan salam sejahtera...



Semalam mood nak melapis datang lagi...kan hari tu akak janji nak melapis lg sampai jd...So, semalam akak gunakan resepi Kek Lapis Asam Manis DJ dan pernah dicuba oleh Azlita Aziz ....cuma kat sini akak gantikan asam manis tu dengan biskut jejari. Alhamdulillah ok!. Terima kasih ya...DJ dan Kak Ita....



Kek Lapis Polkadot
Sumber Resepi 1 : Dayang Jack
Sumber 2 : Azlita Aziz
Sumber 3 :  diolah sikit2 oleh Kak Nita

Bahan-bahannya
2 cawan biskut marie yang sudah dikisar dan diayak sebanyak 1 kali
4 biji telur A (sejuk)
180 g gula kastor (boleh juga tambah jika suka manis)
4 sb susu pekat manis
1 sb ovalette
2 sb horlicks - optional
125 ml susu segar (sejuk)
1 sk esen vanilla
80 ml minyak jagung
1sd teh baking powder (resepi asal tak de ,ayak sekali dengan biskut marie) 
sedikit pewarna /perasa coklat emulco 
biskut jejari (resepi asal asam manis)

Cara-caranya
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dgn mentega dan taburkan sedikit   tepung. Seelok-eloknya loyang dialas dengan kertas serap minyak.
  2. Satukan kesemua bahan (kecuali minyak jagung, biskut jejari dan pewarna) di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati dgn menggunakan spatula/senduk kayu. 
  4. Bahagikan kepada empat bahagian (2 bhg warna asal , 1 bahagian + 1 sd teh koko emulco ,1 bhg lagi +1/3 sd teh coklat emulco). 
  5. Tuangkan lapisan pertama (warna asal) ke dalam loyang . Kemudian, kukuslah hingga adunan dah tak cair (lebih kurang 7-10 minit). 
  6. Susunkan biskut jejari  diatasnya dan tuangkan adunan coklat terang keatasnya  dan kukus. 
  7. Bila lapisan kedua masak , susunkan lg biskut jejari dan masukkkan lapisan ketiga iaitu warna coklat yg kurang terang tu.. 
  8. Untuk lapisan terakhir(warna asal),titiskan beberapa titis coklat emulco dan lorekkkan dgn lidi. Kukuslah selama lebih kurang 20-25 minit lagi atau sehingga kek masak sempurna. (untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan, tutuplah loyang dgn kertas foil, atau balutkan penutup kukus dgn menggunakan tuala). 
  9. Setelah masak, tutupkan api. Keluarkan loyang dan sejukkan kek sebelum dipotong.




No comments:

Post a Comment