Pages

Saturday, May 5, 2012

Roti Arab

Assalamualaikum,

Ahlan wa sahlan!!


Tuuuu dia...baru makan dua~tiga biji roti arab dah boleh cakap arab....cayalahhhh!....Eleh...setakat greetings saja sesapa pon boleh..kehkehkeh....Ok la entry akak kali ni adalah berkenaan ROTI ARAB versi goreng. Kalu nak ikut original roti arab kat Timur Tengah tu depa bakar pakai hot stone & masuk dalam oven @ yg paling klasik ialah yg tempek dalam oven  ala2 tempayan tu.

So....yg ni adalah versi kita kat M'sia ni....
Resepi ni akak dapat dari Sofinar -MyResepi. Tima kasih  ya Sofinar..



Roti Arab
Sumber resepi : MyResepi ~Sofinar

Bahan2nya
2 sd besar mentega
2 sd besar minyak masak
2 sd basar gula
300ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum

Cara2nya
1.Mentega,minyak dan gula dibancuh dgn air suam
2.Tepung digaul degan yis
3.Kemudian campur semua bahan dan diuli hingga licin dan kental
4.Perap selama 1 jam didalam bekas yg tertutup
5.Setelah adunan naik ,uli semula dan bahagikan kepada 18 dan bulat2kan.
6. Canai nipis2 lebih kurang 0.4 cm
7. Panaskan minyak dan goreng , bila kembung baru diterbalikkan
(Tips: untuk mempercepatkan proses pengembungan roti ni , sila ceduk dan tuangkan minyak panas tu ke atas permukaan roti).
8. Bila roti tu dah kekuningan , boleh diangkat dan dihidang bersama kari ayam@ apa2 kari yg anda gemari .

  





No comments:

Post a Comment