Kek ni akak buat semalam .Tetiba ja rasa teringin nak makan kek yg klasik ,yg tak pernah dilupakan walaupun zaman berlalu silih berganti. Kalu kita tengok kat kedai2 ,even kat runcit pon ada kek ni. Kalu nak beli pon boleh tapi kalu buat sendiri lg best,fresh from oven kannn? Resepi ni akak dapat dari MyResepi akma 4th . Terima kasih ya Akma!. Kek ni mmg gebu dan tak berminyak. Bagi akak mmg ok . Mmg patut la dia letak nama Kek Mentega Elite.
Kek Mentega Elite a.k.a Butter Cake
Sumber : MyResepi (akma 4th)
Resepi asal : Majalah Rasa.
Bahan-bahan ( 1 biji )
~kaknita guna loyang 7" empat segi
250g self raising flour
40g susu tepung
200g mentega
Bahan B:
5 biji telur
200g gula kastor (160g gula pasir) ~kaknita letak 150g gula kastor
1 camt. esen vanila
Cara-cara
- Bahan A dipukul sehingga kembang dan gebu.
- Bahan B dipukul sehingga sebati sahaja, xperlu pukul sampai kembang.
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Pukul sehingga gebu.
- Bakar dalam loyang yang telah dilenser mentega/minyak selama 35 minit, suhu 180C. Pastikan adunan diisi separuh loyang.
Cara Kaknita:
Akak masuk je semua bahan tu terus dalam satu bekas sekaligus. Pukul sampai kembang dan gebu. Jadi jugak dan yg penting jimat bekas, masa dan air utk membasuh gitu... hehehe..
salam kak Nita rajin nye buat kek kena dgn kopi mmg sedap ni kan hee bak sepotong..
ReplyDeleteW/salam Kak Noor,
ReplyDeleteMeh la sini ,kita minum sesama..hehehe
Salam kak nita!!! akak apa khabar? kita beberapa hari ni tak leh nak online sbb tak leh edit gmbr pastu blogger pulak buat hal ehehe... siyeesss niii, kek butter kek paling tak jemu kita nak makan, sedappppppppp! gebu betul kek butter akak, mcm nak ambik jerr sepotong tu :-))
ReplyDeleteW/salam Ika,
ReplyDeleteAlhamdulillah,rinduuuuu sangat kat Ika......kat kek lapis ika, roti ika ..mcm2lg la...harap2 ok lah pasni ya!
Nak kek ya...mai la amik ,dua potong pon boleh...hehehe
assalam akak mohon copy resepi ye..:)
ReplyDeletew/salam ,
ReplyDeletesilakan...
salam kak..nk tanya ckit..susu tepung bleh gantikan susu cair??
ReplyDeleteWsalam...biasanya bhn kering tak boleh digantikan dgn cecair..sbb sekiranya terlebih cecair Kek akan bantat.
ReplyDelete