Jom memuding ! Akak ni mmg suka puding...tak kira lah puding apapon janji kurang manis sikit, mmg akak telan habisss gitu...hehehe. Senangkan ..tak yah nak kunyah lama -lama..apatah lg berkuah,sejuk dan nyaman pulak tuh.... subhanallah mmg nikmat sekali!.
Puding Kastard Jagung ni mmg tak menyusahkan langsung dan bahan2 nya pon senang jer...Akak dapat resepi ni dari Kak Zai. Tq Kak Zai walaupun sibuk dgn business keknya ,sempat lg share resepi yg best2.
Puding Kastad Jagung Berkuah
Sumber : Kak Zai ~Teratak Impian
Bahan2 Untuk Kastard
1 cawan tpg kastard
2 cawan susu cair/susu segar + 2 cawan air
3 sudu besar gula
1/2 tin jagung kremer dalam tin
Cara cara
- Campurkan semua bahan di atas di dalam periuk, kacau agar tepung kastad larut dalam susu.
- Panaskan dan sentiasa kacau hingga adunan semakin kental dan kelihatan letusan kecil dan adunan semakin berkilat.
- Tutup api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan
Bahan2 Untuk Kuah:
1 tin susu cair
1 tin air(guna sukatan dr tin susu cair juga)
5 sudu besar gula pasir/ikut kemanisan
1 sudu besar tepung kastard
Cara-cara:
- Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah dan tambahkan secubit garam.
- Biarkan kuah mendidih.
- Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk
- Untuk menghidang masukkan kastard jagung dan kuah dlm mangkuk
Bagi yg rajin mengunyah boleh tambah buah-buahan koktail ker, peach pon ok ....
salam Kak Nita..
ReplyDeleteterliur akak tengok pepagi ni tau,ada kuah lagi tulah yg buat sejukkkkkkkkk je masyuk tu cium bau dulu lah nnt nk buat jugak
W/Salam Kak Noor,
ReplyDeleteMmg Kak noor ,pagi ni sebelum makan yg lain tu cari yg tu dulu...hehehe.
Bru nk try ni tgh rjin kak
ReplyDeletesuraya,
ReplyDeletetry la..insyaAllah sejuk tekak...
Mohon share resipi ye 😄😄😄
ReplyDeleteYa..silakan..
ReplyDeleteSy pun mohon share resepi ... .ni dh kli kedua bt bru mohon share ..tq
ReplyDeleteAsidah,
ReplyDeleteYa,silakan...
Assalamualaikum kak nita ...nak tye...hidangan ni utk berapa org mkn ye...tq
ReplyDeleteWaalaikumsalam , kalu xsilap knita dpt 16 biji size acuan kat atas tu ..sesuai utk 8 org mkn la kiranya ..
ReplyDeleteNampak sedap Share resepi ye.. Tq
ReplyDeleteYa,silakan..
ReplyDeleteSedap tuuu !😛😛
ReplyDeleteCuba la nnt
DeleteDah buat baru jap ni... Tgh tunggu kuah kastard sejuk....jap lg husband blk nk bg dia rasa....tq share resepi...
ReplyDeleteDah try hari ni....jap lg husband blk nk bg dia rasa...tqvm share resepi
ReplyDeleteAlhamdulillah , insha'Allah pasni dia suuh repeat..😊
DeleteTambahan buah2an koktel tu air dia campur sekali dlm kuah tu atau tak?
ReplyDeleteTambahan buah koktel tu air dia masukkan sekali atau ambil buah nya saja?
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap tq resepi
ReplyDeletetq share resepi. Nak cuba petang ni
ReplyDeletetq share resepi. Nak cuba petang ni
ReplyDeleteSama2
ReplyDelete