Pages

Monday, June 4, 2012

Mee Rebus Pantai Merdeka

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Pagi tadi masa dok jenguk2 kat FB Blogger Masakan ,akak nampak Mee Rebus Singapura ~ En Joha Hasan....alahaiiii terliuq sungguh ..apalagi terus pi cari bahan2 dan buat ...tapi yg ni versi Pantai Merdeka , Malaya no....Anyway , thanks En Joha sebab Mee Rebus Singapura tu lahhhh akak telah tergerak hati, kaki dan tangan utk masak menu ni hari ni... hahaha...

Resepi ni saya dapat dr Kak Za (kakak ipar)...yg mana dia pon dapat dr mak mentua saya . Mak mertua saya tinggal di Pantai Merdeka . So, saya pon letak mee Rebus Pantai merdeka....wahhhhh suka hati akakkk lah...akak yg buat...boleh gituuuu? Apa2 pon mak mertua , kak za, mak dan kakak saya sendiri  sentiasa menjadi org yg dirujuk dlm masak-memasak2 nih....  
Bagi sesapa ingin mencuba sila rujuk resepi dibawah ye.....insyaallah jadi aihhh.



Mee Rebus Pantai Merdeka
Sumber resepi : Kak Za dan Mak Mertua (Pn Amnah)
Dikongsi oleh : Kak Nita ~jomknitamasak.blogspot.com

Bahan2nya

Bahan A ( dikisar)
1 sd teh lada hitam
2 biji bwg besar
5 ulas bawang putih 
segenggam cili kering direbus dan dibuang bijinya
3 sd teh jintan manis-digoreng tanpa minyak
2 sd besar kacang tanah goreng 
1 biji tomato segar


Bahan B (ubi dikisar bersama bijan, isi udang sahaja-kulit udang dibuang yer.... ) 
600gm ubi keledek~ direbus
250 gram udang segar - dikupas ,dicuci dan direbus bersama kulitnya
2 sd besar bijan - digoreng tanpa minyak

Bahan C 
500 gram daging lembu segar
1 senduk /1/2 cawan sos cili
Garam,gula ,kiub ayam /serbuk perasa secukup rasa.

Bahan D (dicelur)
2 bungkus Mee Kuning 


Hiasan
Daun Sup,Daun Bawang
Cili besar
Tauhu Goreng
Telur Rebus
Bawang Goreng 
Limau Nipis/kasturi
Udang
hirisan daging
Taugeh dicelur
  
Cara2nya
1. Tumiskan Kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang ,masukkan bahan A. 
2. Kacau sampai  terbit minyak , dan wangi.
3.Masukkan daging segar- tak perlu dihiris lg dan sos cili.
4.Kacau sebati.Masukkan bahan B,air, gula ,garam serbuk perasa  secukupnya .
5.Biarkan mendidih dan pekat.  Bila nak makan masukkan udang segar dan didihkan sekejap. 
6. Siap dan boleh dihidangkan bersama bahan hiasan. 
* kuantiti air ~ikut kepekatan yg kita suka.


No comments:

Post a Comment