Pages

Sunday, October 13, 2013

Biskut Famous Amos / Oatmeal Crunchy Cookies

Assalamualaikum dan salam Aidiladha buat semua,


Dah nak raya pulakk..pantass sungguh masa berlalu tapi tu la  tak dapat nak cuti bebanyak la pulak. 
Pasti ramai yg tak balik kg kan.Tak pa la kalu boring2 tu mai kita minum dulu ~ teh O panas dgn cookies nih..mmmmm ranguppp . Tak caya cer try nnt. Resepi dr blog Kak Wan ni mmg tak menghampakan . Akak dah berkali2 buat ,selalu bekalkan utk anak ke asrama , anak2 dan abah kat umah ni pon mmg suka makan cookies. Kerangupannya dan kesedapannya  mmg 97% sama dgn biskut Famous Amos yg ada kat pasaran tu.Kelebihan buat seniri adalah kandungan gula mmg dapat  dikurangkan agar besesuaian dgn selera akak sekeluarga. 



Biskut Famous Amos / Oatmeal Crunchy Cookies
Sumber 1 : resipicitarasawan.blogspot.com
Sumber 2 : http://jomknitamasak.blogspot.com/

Bahan A
250gm mentega
220gm gula pasir - (knita tak letak)
200gm gula perang
2 biji telur
1 tsp vanila

Bahan B
250gm tepung red rose
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil garam halus

Bahan C
200gm oatmeal (knita campurkan dgn sedikit nestum)
200gm chocolate chips
100gm chocolate masakan - dicincang kasar
100gm almond nibs - dibakar
50gm walnuts - dibakar

Cara-cara :
1.  Bahan A, pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu dan vanila.  Putar hingga bergaul rata.
2.  Ayak bahan B didalam mangkuk, kemudian satukan bersama bahan C, gaul hingga rata.  Kemudian gaulkan dengan bahan A hingga menjadi doh.
3.  Sudukan ke dalam loyang pembakar yang telah digris terlebih dahulu.  Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau hingga masak.

*** biskut agak manis, boleh kurangkan gula mengikut citarasa

No comments:

Post a Comment