Pages

Sunday, September 1, 2013

Kek Marble Pandan


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 56 buat semua..
Semakin ramai yg mengambil peluang utk mengadakan jamuan rumah terbuka di penghujung Syawal ni especially di hari cuti macam ni .
Kek ni akak buat 2 hari lepas atas permintaan Balqis utk jamuan  raya di tempat transitnya .Kek ni mmg lembut dan lemak gitu. Kurang manis dan tak  jemu dimakan.Kalu nak ikut resepi asal dari Dapur Mamasya~pandan dimarblekan dgn coklat tapi Balqis nak mcm gini ....terpaksa la akak ikutttt.  
Berikut adalah resepi utk rujukan bersama: 


Kek Pandan Marble
Sumber 1 : R-lin @ MYR
Sumber 2 : Dapurmamasya
Dikongsi Oleh : jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-Bahannya
4 biji telur gred A
100 g gula pasir
1 camca besar ovallate
25 ml pati santan/susu segar - guna santan debu yg pandan + sikit air
50 g minyak jagung
100 g tepung gandum*
1/2 camca teh garam halus*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
1 camca teh pandan paste-guna perisa pandan + 1st pewarna hijau
1 camca teh serbuk koko(knita tak letak)
1 /2 camca teh esen vanilla
1 camca teh coklat emulco (knita tak letak)

Cara membuatnya

  1. Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (seperti adunan baulu).
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul rata. Tuang minyak jagung dan pati santan. Gaul hingga sebati.
  3. Adunan dibahagi 2, satu bahagian dia campur dengan esen vanilla, serbuk koko dan coklat emulco, gaul rata (knita campur dgn sedikit perwarna oren). Dan satu bahagian dicampur dengan pandan paste. Gaul rata.
  4. Masukkan adunan koko dan pandan secara berselang-seli ke dalam tin kek yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. 
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 30 minit, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihidang. 


masih segar dr oven


siap utk Balqis bawa.....

2 comments: