Assalamualaikum ,
Rasanya ni adalah entry dessert pertama akak dibulan Ramadan ni. Untuk dessert lain kak nita tak sempat nak ambil gambar. Puding ni kak nita buat dua hari lepas . Suka sangat hirup kuah dia ni ...sejuk ja tekak .
Resepi ni sama macam entry akak yg dulu tu , boleh klik sini @ boleh refer kat bawah ni.
Akak pasti ramai yg sukakan puding ni sebab antara pageviews tertinggi dlm blog ini adalah puding ni la.
Selamat mencuba.
Puding Kastad Jagung Berkuah
Sumber 1 : Kak Zai ~Teratak Impian
Sumber 2: kaknita-jomknitamasak.blogspot.com
Bahan2 Untuk Kastard
1 cawan tpg kastard
2 cawan susu cair/susu segar + 2 cawan air (kali ni 1 cawan susu +3 cwn air)
3 sudu besar gula
1/2 tin jagung kremer dalam tin
Cara cara
Campurkan semua bahan di atas di dalam periuk, kacau agar tepung kastad larut dalam susu.
Panaskan dan sentiasa kacau hingga adunan semakin kental dan kelihatan letusan kecil dan adunan semakin berkilat.
Tutup api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan
Bahan2 Untuk Kuah:
1 tin susu cair
1 tin air(guna sukatan dr tin susu cair juga)
5 sudu besar gula pasir/ikut kemanisan
1 sudu besar tepung kastard
Cara-cara:
Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah dan tambahkan secubit garam.
Biarkan kuah mendidih.
Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk
Untuk menghidang masukkan kastard jagung dan kuah dlm mangkuk
No comments:
Post a Comment