Pages

Wednesday, July 9, 2014

Dendeng Daging


Assalamualaikum,


Pasti ramai yang tercari2 apa yang best utk bersahurkan? Macam keluarga akak ni, anak2 dan suami tak suka sangat bersahur dgn nasi. Biasanya kami selalu makan roti, sandwich , kentang goreng ,nugget, kurma ,air @ apa2 yang simple ja. Kekadang ada la buat nasi goreng  . Bagi memudahkan  lg proses menyediakan juadah utk sahur akak  akan buat sambal ikan bilis kering bersama kacang @ dendeng daging macam kat atas ni ~ senang gitu kalu nak makan nasi pon boleh @ dgn roti.Sesuai juga kalu jadikan bekalan utk anak2 ke asrama  sbb ianya boleh bertahan 3-4 hari .Resepi ni akak dapat dr blog Kak Ummi.
Terima kasih ya Kak Ummi. Izinkan saya memanjangkan resepi ni kat sini ya...



Dendeng Daging
Bahan:-
1 kilo daging fresh

(Daging dipotong besar2 dulu, rebus dan toskan. Kemudian potong kecil dan nipis. Tumbuk2 daging. Setelah siap menggoreng bawang, gunakan minyak bawang untuk menggoreng daging yang telah ditumbuk)

20 - 25 tangkai cili kering ] kisar
20 biji bawang merah ] bersama
1 cawan hirisan gula melaka
1/4 cawan air asam jawa pekat
3 sudu besar kicap pekat manis
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
1 kilo bawang merah - buat bawang goreng

Cara Membuat:-
Panaskan minyak dalam kuali. 
Tumiskan cili dan bawang kisar.
Masak hingga betul-betul pecah minyak. 
Masukkan gula melaka, kicap, air asam jawa dan garam. 
Seimbangkan rasa. 
Masak hingga kering sikit dan naik minyak lagi, baru masukkan daging tadi. 
Kacau rata. Tutup api dan masukkan bawang goreng dan kacau rata. Sedap dimakan dengan lemang/pulut/nasi/roti.



Sunday, July 6, 2014

Puding Kastad Jagung Berkuah



Assalamualaikum , 


Rasanya ni adalah entry dessert pertama akak dibulan Ramadan ni. Untuk dessert lain kak nita tak sempat nak ambil gambar. Puding ni kak nita buat dua hari lepas . Suka sangat hirup kuah dia ni ...sejuk ja tekak .
Resepi ni sama macam entry akak yg dulu tu , boleh  klik sini @ boleh refer kat bawah ni.
Akak pasti ramai yg sukakan puding ni sebab antara pageviews tertinggi dlm blog ini adalah puding ni la.
Selamat mencuba.
  


Puding Kastad Jagung Berkuah
Sumber 1 : Kak Zai ~Teratak Impian
Sumber 2: kaknita-jomknitamasak.blogspot.com

Bahan2 Untuk Kastard 
1 cawan tpg kastard
2 cawan susu cair/susu segar + 2 cawan air (kali ni 1 cawan susu +3 cwn air)
3 sudu besar gula
1/2 tin jagung kremer dalam tin 

Cara cara
Campurkan semua bahan di atas di dalam periuk, kacau agar tepung kastad larut dalam susu.
Panaskan dan sentiasa kacau hingga adunan semakin kental dan kelihatan letusan kecil dan adunan semakin berkilat.
Tutup api dan tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan

Bahan2 Untuk Kuah: 

1 tin susu cair
1 tin air(guna sukatan dr tin susu cair juga) 
5 sudu besar gula pasir/ikut kemanisan
1 sudu besar tepung kastard

Cara-cara: 
Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah dan tambahkan secubit garam. 
Biarkan kuah mendidih. 
Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk 
Untuk menghidang masukkan kastard jagung dan kuah dlm mangkuk


Saturday, July 5, 2014

Jom main batu seremban!

Assalamualaikum ,


Dah lama teringin nak buat batu seremban comel ni tapi semalam baru berpeluang utk buat. Tu pon setelah diminta oleh Balqis dan kebetulan ada balance stok lama kacang hijau kat dapor tu.Pernah nampak gambar dlm fb kawan tapi pasti cara nak buat dia ,pastu akak goggle dan terjumpalah step by step dr blog saudari ni.
Terima kasih ya saudari. Dapat juga Balqis main batu serembat lembut dan comel ni (comel la sangattt...hahaha).Kalu akak dolu2 kutip batu2 kat tepi masjid tu jer sebelum pi mengaji ..pastu sementara menunggu Ustaz mai ,kami main batu ni dulu... bestkan..!


Hari ni main ngan anak pompuan sorang ni pulakkk...jom main..! 

Padprik Ayam

Assalamualaikum,



Semalam akak telah sediakan set/menu masakan Thai gitu.antaranya ialah Padprik Ayam, Sup Siam, ayam goreng berempah dan sayur taugeh goreng bertelur.Resepi PadprikAyam ni akak ambil dr blog Kak Nor.
Terima Kasih ya Kak Nor.Mmg mudah dan sedap. Senang nak masak dan nak makan sbb guna isi ayam dan sayur (apa yg ada jer).
Ni dia resepinya dan selamat mencuba ya...:




PADPRIK AYAM
resipi : Makyong @ MyResipi
sumber 1 : K.Nor@SecubitGaram
sumber 2: Kaknita@jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan
½ ekor ayam - dipotong kecil2
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda( knita hanya letak carrot ja..)
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
1 sudu besar cili mesin ~ ni k.nor tambah
bahan2 perasa

Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap. (tumis dulu cili mesin sekejap jika ikut stail k.nor yg masukkan cili mesin)
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.




Friday, July 4, 2014

Mee Goreng Mamak


Assalamualaikum,


Sekejap jer dah masuk 7 Ramadan. Hari ni sampai rumah dekat2 pukul 7 pm . Nak singgah bazar ramadan pon tak sanggup sbb mmg sesak. Sesampai ja dirumah akak sempat goreng cucur udang , goreng mee dan buat air utk berbuka. Alhamdulillah  itu pon dah memadai sampai tak terasa nak makan nasi . Kekadang masakan kalut2 dan simple macam ni mmg terasa nikmatnya.
Kalu bukan org Penang mungkin depa tak suka makan mee mamak ni kottt...tapi  apa kita pakat try
masak ramai2 dan rasa tengok naa.....

MEE GORENG MAMAK
Resepi asal :Chef Hanieliza.
Sumber 1potretkasih
Sumber 2 : kaknita~jomknitamasak.blogspot.com

Bahan
500 gm mee kuning
100 gm daging -gantikan dgn udang
100 gm fish cake ) hiris nipis
100 gm fish ball )
4 keping kueh cucur udang )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil] -tak letak
3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
1 sudu rempah kari -tak letak
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar [cincang halus]
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau [hiris nipis]

Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging/udang dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake, fish ball dan kueh cucur udang. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan. .



Tuesday, July 1, 2014

Popia Sayur

Assalamualaikum,



Salam Ramadan buat semua.... Harap2 semuanya sihat2 belaka dan dapat menjalani ibadah puasa dgn baik ya.Minggu lepas anak2 akak  diserang conjunctivitis (sakit mata) . MC sambung menyambung sbb memula Luqman , pastu Balqis dan seterusnya Rafiq . Pada 2 Ramadan terkena pula la girliran akakkkk...sakit youuu..rasa macam ketat sangat bola mata ni , nak gerakan mata , celik ,pejam pun sakit ...bila telan dan titik ubat ok la sikit . Hari ni dah beransur ok..alhamdulillah.Popia ni akak buat utk iftar 1st Ramadan , ni mmg favourite anak2 , senang dan cepat . Rasa dia ala2 pie tee Chicken Rice Shop gitu...tak caya boleh cuba nnt.Bagi anak2 kecil yg tak sukakan sayur tu ,cer try bagi yg ni ~pasti dia akan sukaaa....


Popia Sayur.
Resepi : kaknita jomknitamasak.blogspot.com

Bahan-bahan
kulit popia secukupnya
(kak nita guna size kecil)

UNTUK INTI

1/2 batang carrot-diparut memanjang
1/2 biji sengkuang kecil -diparut memanjang
1/3 biji timun-diparut memanjang
satu mangkuk taugeh
1/2 biji bawang besar kuning* - jika suka boleh mayang shj
1 biji bawang putih*
1/2 mangkuk isi ayam/udang didadu kecil
telur hancur/scramble - optional
garam
sedikit lada sulah
perisa@gula sedikit

Cara-cara

  1. Utk Inti - tumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau dan kekuningan.
  2. Masukkan isi ayam/udang  kacau rata.
  3. Masukkan sengkuang, carrot dan timun. Biarkan sebentar hngga sayur lembut dan kering sedikit ( ** jgn campur air sbb sayuran ni akan keluarkan air-seeloknya ditoskan dulu setelah dibasuh.
  4. Kemudian masukkan taugeh.
  5. Perasakan dengan garam, lada sulah dan juga perisa@gula (jika suka). tutup api dan sejukkan.
  6. Isi ke dalam kulit popia, gulung kemas dan gamkan dengan air atau campuran tpg jagung dan air. Dan goreng dengan minyak panas hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
  7. Hidangkan dengan sos pilihan@ boleh dimakan begitu saja..

Selamat mencuba!