Pejam~ celik,pejam ~celik dah masuk 12 Ramadan ye....alhamdulillah masih dikurniakan rezeki dan kesihatan yang baik untuk meneruskan hari2 yang seterusnya. Dalam kesuntukan masa utk masak ni , mulalah dok cari idea utk masak yg simple tapi sedap dan menepati citarasa semua org dlm umah ni....bila disenaraikan , samosa ni lah yg senang dan cepat. Yg ni kena makan panas2 ,barulah rangup gitu...
Akak buat cukup-cukup hari tu je..lebihan kulit popia tu boleh simpan ,nnt kalu nak makan boleh buat lg.
Boleh guna utk buat popia, kuih suci dalam debu ke....hehehe.
Inti dia boleh letak apa saja ikut selera masing2. Kalu yg akak buat ni cenggini resepinya ye :
Samosa
Bahan2
Kulit popia
Di potong dadu
3 biji kentang (agak besar)
Seketul Isi ayam
2 biji bawang besar
Ditumbuk
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sd teh penuh jintan manis
1/2 sudu teh lada hitam -boleh letak lebih jika suka
Air secukupnya
Gula
Garam
Kiub ayam-jika suka
1 sd teh serbuk kari dicampur sedikit air
sedikit tepung gandum dicampur sedikit utk melekatkan kulit popia.
sedikit daun sup/daun bawang
Cara2nya.
- Tumiskan bahn2 yg ditumbuk sampai agak garing dan wangi .
- Masukkan rempah kari , isi ayam, kentang -kacau sebati
- Masuk air sampai tenggelam semua bahan tu bersama gula ,garam dan kiub ayam.
- Biarkan mendidih dan kentang empuk .
- Masukkan bawang besar kacau ,
- Biarkan kering .
- Angkat dan sejukan.
- Bila dah sejuk , bungkuskan spt dlam gambar diatas tu.
- Siap bungkus ,goreng ye..makan panas2 ...insyaallah larissss.....
- Baki kulit popia mestilah dibungkus atau disimpan dlm bekas bertutup sebelum disimpan kedalam peti ais.
nmpak sedap juga...tp nak membuat tang intinya tu ada skit kemalasan..! huhuhu....
ReplyDeleteWAHHH .. AKAQ .. BESH TU .. PAT WAY TEMPAHAN .. HEHEHE
ReplyDeleteAsyifa...
ReplyDeletekalu malas nak buat inti kentang ni , letak sardin pon boleh....
dEdeQ...
mmg best...hehehe
sedapnye popiah... bulan puasa ni belum dapat makan popiah lagi...sini kulit popiah halal mahal... 50 keping 600yen lebih (dalam 25hinggit)... esok lusa nk buat gak...popiah inti sayur je...hehehe
ReplyDeleteFnF ,
ReplyDeletemahal tu...tak pa bole blajaq buat kulit popia sendiri ...mcm mak mentua akak tu...hehehe ,nnt akak pon kena menuntut ilmu kulit popia tu kat dia...
Salam kak, samosa ni kan kita pernah makan ada lah beberapa kali tp tak rajin pulak nak membuatnya kalau ada yg frozen mmg ler terasa ke heavennanya hihihi.. ni ler alasan2 org pemalas :D blog akak kita belum boleh letak kat bloglist sbb tak leh nak save kita pun tak tahu apa kena dgn blogger huh!
ReplyDeleteW/salam Ika...
ReplyDeletekalu soya yg lg rumit boleh buat inikan samosa yg simple -mimple nih...
tak letak kat bloglist pon tak pe..janji tak lupa akak ok...hahaha..
Bestnye,dah lama x buat.samosa knita gemuk2.comei.
ReplyDelete