Pages

Friday, November 10, 2017

Kerabu Maggi

Assalamualaikum...

Pertama kali rasa kerabu maggi ni masa mkn kat restoran tomyam .simple tp sedap . Pastu bila teringin cuba seniri la kat umah . Kalu nak lg senang guna maggi toyam yg beli kat siam tu sbb siap ada perencah siap cuma tambah sayur jer . Tp ni knita guna maggi biasa dan paste tomyum . 
Jom semak resepi ni kalu nak cuba : 
Ni resepi nya : 
Kerabu Maggie 
Sebungkus maggi kosong
Udang segar dikupas kulit dan dicelur 
1 sdbTomyam paste 
1 sdb sos ikan 
Cili padi ikut kepedasan yg anda suka 
1 sdb jus limau
1 sdb gula
Sedikit garam jika perlu sbb sos ikan tu pon dah masin.
Tomato segar dihiris
Bawang besar dihiris 
Daun ketumbar 
Sayuran lain jika suka 

Cara2 nya
Cili padi , bawang putih ditumbuk 
Campurkan gula , sos ikan 
Gaulkan maggi yg telah dicelur dan ditoskan bersama semua bhn hingga sebati.
Inshaa Allah sedap .

8 comments:

  1. Assalamualaikum Nita,
    selalu juga dengar tentang kerabu maggi, tapi belum pernah cuba buat sendiri. Tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak amie ,
      Kat sebelah utara ni ramai org jual . Simple tp sedap ..try la

      Delete
  2. memang sedap kerabu maggi ni. pernah rasa kawan kelantan jual guna maggi yang dari Thailand tu. mabeles..

    TQ resepinya. bolehla buat sndiri nnt bila-bila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya,inshaa allah ..cuba la nnt .
      Rasa masam,masin,manis dan pedas ..all in one.

      Delete
  3. Salam singgah dan follow :)

    http://www.akuseorangtraveler.com

    ReplyDelete