Pages

Thursday, December 17, 2015

Gulai Ikan Kering Tumis Darat


Assalamualaikum,



Antara gulai klasik yg kaknita suka adalah gulai ni. Bebaru ni teringat nak buat,kebetulan pulak ada nenas kat petiaistu. Apalagi jadi la gulai ikan kering tumis darat bersama nenas..
Jom kita semak resepinya:


Gulai Ikan Kering Tumis Darat
Bahan-bahan: (untuk 2-4 orang makan)

Beberapa ketul ikan talang masin - anggaran dalam 200g - ambil bahagian tulang
(rendam dgn air -utk kurangkan masin)
1/2  biji nenas - dihiris nipis atau dipotong segi 3
1 paket rempah kari ikan kering
1 cawan air
Sedikit santan
3 ulas bawang merah - dihiris nipis
5 tangkai cili kering  - dipotong serong
2 tangkai daun kari
Sedikit garam / gula (bergantung pada rasa) - Selalunya gulai dah masin dengan rasa ikan masin.

Cara memasak:

  1. Bancuh serbuk kari dengan sedikit air. Kemudian masak di atas periuk tanpa minyak (tak perlu tumis).
  2. Apabila rempah kari dah masak, masukkan sedikit air. Kemudian masukkan nenas, biar nenas masak bersama rempah kari.
  3. Tambah air untuk kuah. Kemudian masukkan ikan talang masin. Biarkan sehingga masak.
  4. Masukkan sedikit santan. Biarkan sehingga mendidih. Sesuaikan rasa gulai dengan garam atau gula.
  5. Sambil tu, tumis bawang merah, cili kering dan daun kari bersama sedikit minyak sehingga agak layu dan garing.
  6. Kemudian masukkan kesemua bahan tumis ke dalam gulai yang telah masak. Kacau sebentar dan tutup api. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment